ICT~Office, branchevereniging IT-, Telecom- en Officebedrijven


ICTU en ICT~Office toetsen MijnOverheid.nl


1 oktober 2009

Stichting ICTU en ICT~Office hebben een ICT~Haalbaarheidstoets uitgevoerd voor MijnOverheid.nl. De ICT~Haalbaarheidstoets is een advies dat precompetitief aangeeft - voordat er sprake is van een mogelijke aanbesteding - of het gewenste ICT-project tot een succes leidt. De toets is bedoeld om de kwaliteit van ICT-projecten bij overheidsorganisaties te verbeteren.

Bij MijnOverheid.nl ging het ICTU vooral om het technisch en applicatiebeheer. Tijdens de toets is ondermeer aandacht besteed aan witte vlekken in de beschrijving van de gevraagde dienst, de risicos van het project en risicobeperkende maatregelen. Ook is er aandacht voor het opstellen van een transparant prijsmodel en het formuleren van financiële en contractuele grenzen.

Uit de ICT~Haalbaarheidstoets kwam naar voren, dat de uitbesteding van het applicatie- en technisch beheer van MijnOverheid.nl haalbaar is, mits de precieze doelstelling in de uiteindelijke aanbestedingsvraag helder is geformuleerd. Het minimaliseren van kosten vereist voor de markt immers een andere aanpak, dan het optimaliseren van de kwaliteit van de dienstverlening. Ook adviseert de toets het ICTU duidelijkheid te verschaffen over het al dan niet voorschrijven aan de markt van bepaalde instrumenten die gebruikt zijn bij de ontwikkeling van MijnOverheid.nl.

De ICT~Haalbaarheidstoets is een door ICT~Office ontwikkeld instrument en is eerder gebruikt bij het Rijksinkoopbureau en het Kadaster. In oktober zal de ICT~Haalbaarheidstoets worden ingezet bij een analyse van het rijksbrede programma Elektronisch betalen en factureren (EBF). Kijk voor meer informatie over de ICT~Haalbaarheidstoets op www.haalbaarheidstoets.nl.

MijnOverheid.nl is het digitale loket waarmee iedere burger met een burgerservicenummer en een DigiD overheidszaken kan regelen en persoonlijke gegevens kan inzien op een gemakkelijke en veilige manier. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) is als opdrachtgever verantwoordelijk voor MijnOverheid.nl. De uitvoering ligt bij het programma Persoonlijke Internet Pagina (PIP). De stichting ICTU is de organisatie waarbinnen het programma PIP is opgenomen.

Over ICT~Office
ICT~Office is de branchevereniging van de IT-, Telecom-, Internet- en Officebedrijven in Nederland. Zij behartigt de belangen van de aangesloten organisaties richting politiek en overheid. Met een achterban die 30 miljard omzet en meer dan 250.000 medewerkers telt, is ICT~Office dé belangenbehartiger van de Nederlandse ICT- en Officesector. Zie www.ictoffice.nl.

---

Noot aan de redactie (