Nederland zegt Ja tegen orgaandonatie

05/10/2009 12:00

Ministerie van VWS

Twaalf partijen slaan handen ineen om tekort aan donororganen

terug te dringen

Voor het multimedia bericht, inclusief video, foto's, links, factsheet en commercial, kijkt u op http://www2.prnewswire.com/mnr/jaofnee/40355/

Den Haag, 5 oktober 2009 - Vandaag start een unieke nationale campagne voor orgaandonatie: Nederland zegt Ja. Met deze campagne wordt aan iedereen die nog niet als donor geregistreerd staat, gevraagd een keuze te maken over orgaandonatie, ja of nee. Ruim 7,5 miljoen mensen in Nederland hebben zich nog niet uitgesproken over het donorschap, zij hebben zich nog niet geregistreerd. Bijna drie miljoen van hen staan echter wel positief tegenover het doneren van hun organen. Deze campagne helpt hen een keuze te maken en die keuze te registreren.

Vele partijen hebben zich verenigd, samen met het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS), in een landelijke campagne. De handen worden ineen geslagen met als doel om het tekort aan donororganen terug te dringen. De campagne gaat drie jaar lopen. Centraal in deze campagne staat www.jaofnee.nl.

Drie miljoen potentiële donoren

De wachttijd in Nederland voor een donororgaan is lang; vorig jaar stonden 1300 mensen op deze wachtlijst. Een nierpatiënt wacht ongeveer vier jaar op een donornier en voor andere organen is de wachttijd gemiddeld een jaar. Vaak is de wachttijd voor mensen te lang: voor ruim 150 mensen kwam vorig jaar helaas een donororgaan niet op tijd. Zij overleden terwijl ze op de wachtlijst stonden. Gelukkig konden 570 mensen wél geholpen met een orgaan van een overleden donor.

Er kunnen veel meer patiënten worden geholpen als meer mensen in Nederland Ja zeggen tegen orgaandonatie. Nu gebeurt dat nog te weinig: men vindt het teveel gedoe of te ingewikkeld, maar vaak zijn mensen ook bang of onzeker. Toch blijkt uit onderzoek dat 35% van deze mensen, bijna drie miljoen Nederlanders, wel positief staat tegenover het doneren van hun organen na overlijden. Ze hebben dat alleen nog niet geregistreerd. Deze campagne wil hen daarbij helpen.

'Nederland zegt Ja' op www.jaofnee.nl

Het blijkt dat de meeste Nederlanders al best veel weten over orgaandonatie. Daarom gaat de nieuwe campagne niet alle voors en tegens opnieuw uitleggen. De campagne, ontwikkeld door het Amsterdamse communicatiebureau KesselsKramer, is heel eenvoudig en direct: zeg Ja of Nee. Het liefst Ja, maar Nee mag natuurlijk ook. De initiatiefnemers van de campagne hopen dat nog veel meer organisaties en individuen zich aansluiten en gaan helpen met het werven van nieuwe donoren.

Wie werken er mee aan 'Nederland zegt Ja'?

De campagne is een initiatief van:


- Astma Fonds


- Nederlandse Brandwonden Stichting


- Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting


- Diabetes Fonds


- Donorregister


- Hartstichting


- Maag Lever Darm Stichting


- Nederlandse Transplantatie Stichting


- Nierstichting Nederland


- NIGZ-Donorvoorlichting


- Stichting Transplantatie Nu!


- Ministerie van VWS





http://www.jaofnee.nl

www.jaofnee.nl