Stadsdeel Amsterdam Centrum


Begroting 2010: keuzes voor schone, veilige en sociale stad

5 oktober 2009

Op vrijdag 2 oktober bood het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum aan de stadsdeelraad de begroting 2010 aan. De Programmabegroting 2010 is de laatste begroting in de bestuursperiode van het zittende dagelijks bestuur.

In deze begroting is duidelijk gemaakt welke effecten en resultaten er in het laatste jaar gerealiseerd worden om de doelstellingen uit het Programakkoord te realiseren. In de begroting is voor 242 miljoen aan baten en lasten opgenomen.

De Voorjaarsnota gaf al een doorkijk naar wat nog uitgevoerd moet worden om de doelstellingen en resultaten uit het Programakkoord te realiseren. Terugkijkend blijkt dat het overgrote deel - ruim 80% - van de doelen inmiddels is gerealiseerd of nog wordt gerealiseerd. Het dagelijks bestuur streeft ernaar nog voor het einde van de bestuursperiode (die loopt tot maart 2010) zoveel mogelijk zaken af te ronden. Projecten die langer moeten doorlopen worden zodanig opgezet dat een volgend bestuur deze zonder problemen kan uitvoeren of afronden.

Geen lastenverzwaring ondanks crisis

In de begroting 2009 waren de gevolgen van de crisis nog niet merkbaar. Het feit dat we sinds het laatste kwartaal van 2008 in economisch zwaar weer terecht zijn gekomen zal er echter wel toe leiden dat de financiële ruimte van het stadsdeel sterk wijzigt. Zo houdt stadsdeel Centrum er rekening mee dat de
stadsdeelfondsuitkering, de belangrijkste inkomstenbron voor de stadsdelen, na 2011 niet langer zal groeien.

Toch hoeft verslechtering van de financiën niet meteen te leiden tot pijnlijke bezuinigingen, stelt dagelijks bestuurder en portefeuillehouder Wil Codrington: "De financiële basis van stadsdeel Centrum is dusdanig, dat een groot deel van de teruggang goed is op te vangen zonder dat daarvoor direct maatregelen nodig zijn. Doordat in de begroting voor 2009 een buffer is aangehouden én door een aantal bezuinigingsvoorstellen in deze begroting, is het toch mogelijk nieuwe noodzakelijke investeringen te doen. De verslechterde financiën worden niet afgewenteld op de burger via algemene lastenverzwaringen; de tarieven worden slechts voor inflatie gecorrigeerd."

Voornemens 2010

Het dagelijks bestuur heeft in zijn begroting 2010 de keuzes voor de komende periode duidelijk gemaakt: waar gaat de meeste aandacht naar uit? Wat heeft prioriteit en wat moet koste wat kost doorgaan? In de begroting worden deze keuzes uitgebreid, en voorzien van het nodige cijferwerk, toegelicht.

U kunt hier de Programmabegroting 2010 downloaden.