Ziekenhuis St. Jansdal Harderwijk

Persberichten St Jansdal

Dag van de schoonmaak succesvol (05-10-2009)

De missie van St Jansdal is: Met liefde en compassie de beste zorg leveren in een helende omgeving. Een vieze omgeving kan nooit helend zijn en straalt geen gastvrijheid uit. Voortdurend is de schoonmaakdienst daarom bezig met kwaliteitsverbetering.

Dag van de schoonmaak groot succes

Schoonmaken is een vak!

Op woensdag 30 september jl. stond de Dageraitzaal van ziekenhuis St Jansdal helemaal in het teken van schoonmaken. Een nieuwe methode met UV-licht om te controleren of de schoonmaak effect heeft gehad, trok vooral veel bekijks. Bij de adviseur infectie preventie stond handhygiëne in de schijnwerpers. Verder werd bij de diverse stand voorlichting gegeven over de wijze van schoonmaken in St Jansdal en de kwaliteitsverbeteringen die het ziekenhuis heeft doorgevoerd na het programma van Zembla over schoonmaak in ziekenhuizen.

Als klap op de vuurpijl kwam âs middags de undercover journalist van Zembla, Ton van der Ham, de eerste certificaten uitreiken aan medewerkers van de schoonmaakdienst. De journalist ontdekte tijdens zijn activiteiten in het ziekenhuis dat nieuwe medewerkers van de schoonmaakdienst wel een cursus moesten volgen, maar dat zij de stof niet altijd begrepen. Daarom moeten de cursisten nu een toets maken. De eerste medewerkers hebben de toets met goed gevolg gemaakt en ontvingen hun certificaat uit handen van Ton v.d. Ham.

Na het officiële gedeelte was er nog een gezellig samenzijn. Onder het genot van een hapje en een drankje raakten de medewerkers van de schoonmaakdienst niet uitgepraat met hun âoud-collegaâ. Het deed hen werkelijk goed om deze periode op deze manier met hem af te sluiten.

Op woensdag 30 september heeft de schoonmaakdienst laten zien wat er de afgelopen tijd gebeurd is op het gebied van kwaliteitsverbetering. Het lastige van schoonmaken is dat iedereen denkt dat hij of zij er verstand van heeft. Schoonmaken is een specialisme, het is een vak en ook dat is een boodschap die het ziekenhuis wil uitdragen.

Undercover journalist even terug in St Jansdal

Begin dit jaar werd St Jansdal plotseling geconfronteerd met een undercover journalist. Dat was geen prettige ervaring. Het ziekenhuis heeft van de nood een deugd gemaakt en gebruik gemaakt van de verbeterpunten die de VARA journalist heeft ontdekt. Dat neemt niet weg dat St Jansdal de methode van de verborgen camera verwerpelijk vindt. Deze handelwijze past niet bij ons ziekenhuis en heeft schade aangebracht in het vertrouwen van de medewerkers in de schoonmaakdienst. Open communiceren en vertrouwen staan bij ons hoog in het vaandel!

Maar sportiviteit past ook bij St Jansdal. Het ziekenhuis wil een âlerendeâ organisatie zijn. Daarom heeft Jan Voorburg, lid van de raad van bestuur, destijds voor de camera gezegd: 'Bedankt, we gaan er mee aan de slag'. Dat is ook gebeurd. De schoonmaakdienst was natuurlijk al heel druk bezig met kwaliteitsverbeteringen. Dat is een voortdurend proces. De punten die v.d. Ham aan het voetlicht heeft gebracht zijn alle drie opgepakt.

De medewerksters van de schoonmaakdienst hebben last van de Zembla uitzending gehad. Vooral ook omdat er in de uitzending schokkende beelden werden getoond die in een ander ziekenhuis waren opgenomen. Nu kunnen ze met enige humor terugkijken naar de gebeurtenis. Ze hadden een grote pop gemaakt met de tekst: â(An)ton bedankt! Positief is ook dat de medewerkers na de uitzending met name ervaren hebben dat er met veel meer waardering wordt gekeken naar hun belangrijke werk.

RTV Gelderland heeft aandacht besteed aan de Dag van de schoonmaak (radio). Bekijk hier de film van de nieuwsuitzending.

Journalist Ton v.d. Ham

---