Ministerie van Financiën

Statistische boeking ING back-up facility door het CBS

Nieuwsbericht | 05-10-2009 | Kredietcrisis, Financiële markten

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft in haar reguliere kwartaalrapportage over de Nederlandse economie de ING back-up faciliteit verwerkt. Omdat het CBS van oordeel is dat er sprake is van een overdracht van economisch eigendom van ING aan de Staat moet er tegenover de activa een verplichting van de Staat staan. Dit verhoogt de overheidsschuld in de CBS cijfers met bijna 20 miljard euro. Hierdoor stijgt ook de EMU-schuld in de CBS cijfers. De verwerking van de back-up faciliteit in de cijfers van het CBS verandert het beroep van de Nederlandse Staat op de geld- en kapitaalmarkt niet.

De staat heeft in januari 2009 een back-up faciliteit aan ING verleend. Hiermee heeft de Staat het risico overgenomen op 80% van de gesecuritiseerde hypotheken portefeuille van ING (de zogenaamde Alt-A portefeuille).

Het CBS is verantwoordelijk voor de nationale (officiële) statistieken en belast met de productie van Europese (communautaire) statistieken. De cijfers van het CBS moeten nog definitief vastgesteld worden in samenspraak met Eurostat.

Het Agentschap van het ministerie van Financiën draagt zorg voor de financiering van de staatsschuld. Het Agentschap rapporteert de geactualiseerde standen van de staatsschuld aan het einde van iedere maand op haar website (www.dsta.nl).