Gemeente IJsselstein


Tijdelijke verhuur van koopwoningen

Datum: maandag 5 oktober 2009
Ook binnen de IJsselsteinse woningmarkt blijft de verkoop van woningen achter bij de laatste jaren. De gemeente wil eigenaren van koopwoningen de mogelijkheid bieden deze woningen tijdelijk te verhuren op basis van de Leegstandswet.

Verhuren op basis van de Leegstandswet heeft diverse voordelen:
1. De eigenaar kan doorgaan met de verkoop van de woning. In de tijdelijke huurovereenkomst worden duidelijke afspraken gemaakt over de opzegging. De huurder bouwt geen huurbescherming op.
2. De eigenaar kan dubbele hypotheeklasten voor een deel compenseren.
3. De huurder heeft tijdelijk een woning. Bij tijdelijke verhuur kan gedacht worden aan familie, verbroken relaties, studenten en dergelijke.

4. De huurder betaalt de huurprijs die door de eigenaar op basis van een puntentelling wordt berekend. De berekening wordt door de gemeente gecontroleerd en in de vergunning opgenomen.
Tijdelijk verhuren van een woning die te koop staat, kan alleen als de woning:

· nog nooit bewoond is geweest (nieuwbouwwoning), of
· in de twaalf maanden voordat de woning leeg kwam te staan door de eigenaar bewoond is geweest, of

· als de woning minder dan een jaar geleden is opgeleverd en sindsdien door de eigenaar is bewoond is geweest (de eigenaar is dus de laatste bewoner), en

· in de tien jaar voordat de woning leeg kwam te staan slechts drie jaar (geheel of gedeeltelijk) verhuurd is geweest. Hoe zit 't met de huurbescherming?
Bij tijdelijke verhuur op grond van de Leegstandwet zijn de huurbeschermingsbepalingen uit het Burgerlijk Wetboek niet van toepassing. Wel moet de huurovereenkomst voor ten minste zes maanden worden aangegaan en geldt een opzegtermijn van minimaal één maand voor de huurder en minimaal drie maanden voor de verhuurder. De huurovereenkomst stopt automatisch als de vergunning is verlopen. Als in dat geval een verlenging van de vergunning is aangevraagd en er is nog geen beslissing genomen, dan loopt de huurovereenkomst door. In de huurovereenkomst moet duidelijk staan dat het gaat om tijdelijke verhuur op grond van de Leegstandwet, voor welke termijn de vergunning is verleend en welke maximale huurprijs in de vergunning is vermeld. Hoe krijgt u toestemming voor tijdelijke verhuur?

Voor het tijdelijk verhuren van een koopwoning zonder huurbescherming, heeft een eigenaar vergunning van de gemeente nodig. Wij hebben voor eigenaren en/of makelaars een standaard aanvraagformulier beschikbaar. Bij de aanvraag moet een ingevulde checklist met gegevens over de woning worden bijgevoegd. Met die checklist zal de gemeente de maximale huurprijs berekenen aan de hand van het woningwaarderingsstelsel van het ministerie van VROM. Dat kunt u ook zelf doen via de website http://www.huurcommissie.nl/Huurprijscheck In de vergunning legt de gemeente de maximale huurprijs vast. Het aanvraagformulier en de checklist kunt u sturen naar: Gemeente IJsselstein
Afdeling Vergunningverlening en Handhaving
Postbus 26
3400 AA IJsselstein
Een vergunning geldt voor 2 jaar en kan jaarlijks worden verlengd met een maximum van in totaal 5 jaar. Overigens blijft gewoon verhuren van de woning (dus met opbouw van huurbeschermingsrechten) zonder tussenkomst van de gemeente gewoon mogelijk.
Moet de huurder ook wat doen?
Als de huurprijs lager is dan EUR 631,- dan heeft de huurder een huisvestigingsvergunning nodig.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Vergunningvelening en Handhaving, telefoon 030 - 686 1703.