Janssen De Jong Groep

MAT AFBOUW wint prestigieuze prijs

25 Sep 2009

ZALTBOMMEL - Op 25 september 2009 heeft Saint-Gobain Gyproc de Gyproc Trophy 2009 toegekend aan MAT Afbouw. Dit voor de binnenafbouw van het project "het Nieuwe Conservatorium" in Amsterdam. De meest prestigieuze nationale prijs voor binnenafbouw werd uitgereikt op de vierde Gyproc Professionaldag.

De jury beoordeelde 20 inzendingen van Nederlandse afbouwbedrijven op vakmanschap (perfectie, innovatieve toepassing en complexiteit), architectuur (originaliteit ontwerp en afwerkingdetails) en technische criteria (brandwerendheid, akoestiek etc.).

In 2007 werd de nationale Gyproc Trophy gewonnen door Gerko Afbouw. Gerko Afbouw won in juni 2008 ook de internationale Trophy. Gerko Afbouw maakt sinds maart 2008 onderdeel uit van MAT Afbouw. MAT Afbouw dingt als enige Nederlandse winnaar volgend jaar mee naar de internationale Saint-Gobain Gyproc Trophy.

In een vlekkeloze samenwerking tussen de projectteams van aannemers en MAT Afbouw kwam de binnenafbouw tot stand. "Bij de engineering en realisatie zijn de grenzen van wat mogelijk is opgezocht. Kennis, organisatie, logistiek en kwaliteit zijn hierbij maximaal ingezet" zegt directeur Marco Mooren van MAT Afbouw. "Een kroon op het werk van al onze medewerkers die deze prestatie geleverd hebben".

Het Nieuwe Conservatorium werd gerealiseerd door Bouwcombinatie Hillen & Roosen / De Nijs en Zn. V.o.f.. MAT Afbouw was verantwoordelijk voor de binnenafbouw en architectenbureau De Architekten Cie. voor het ontwerp.

MAT Afbouw is een toonaangevend afbouwbedrijf gespecialiseerd in metal-stud systemen met specifieke kennis op het gebied van geluid en akoestiek. MAT Afbouw is een van de weinige afbouwbedrijven in Nederland die beschikt over eigen kranen die een belangrijke rol spelen bij de logistiek op de projecten. MAT Afbouw excelleert in het realiseren van complexe afbouwprojecten. Zij heeft een landelijke dekking en realiseerde in 2008 een omzet van 19 miljoen euro. MAT Afbouw is dagelijks actief met circa 200 vakspecialisten. MAT Afbouw heeft nevenvestigingen in Waalwijk (De Langstraat Afbouw) en Witmarsum (Gerko Afbouw). Voor meer informatie www.matafbouw.nl

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ing. Marco W.M. Mooren of Ir. Jan A.A. van Strijp van MAT Afbouw via telefoonnummer 0418 - 587070. Het juryrapport is bijgevoegd (z.o.z.). Zie ook voor meer informatie over de Gyproc Trophy 2009, www.gyproctrophy.nl.

Deel van het juryrapport

Conservatorium in Amsterdam

Zo op het oog is het nieuwe Conservatorium in Amsterdam een eenvoudig gebouw met veel kleine en wat grotere oefenruimtes, opnamestudio's, een

kleine zaal, een grote zaal en een kantine die een geheel vormt met de entree. Alle ruimten zijn sober en strak en hebben een rustige uitstraling, muziekbeoefening en muziekuitvoeringen vragen om concentratie, een goede akoestische kwaliteit en tegelijkertijd om goede geluidwering en geluidsisolatie. Die kwaliteiten in architectuur, materialisatie en afbouwtechniek gaan in dit gebouw hand in hand. Het scheelt nogal wat of je piano speelt, aria's zingt of slagwerker bent. In volume, akoestiek en geluidsisolatie vragen de verschillende oefenruimten om een specifieke aanpak.

Door middel van enkele, dubbele of ook drievoudige beplating met gipsplaten in Gyproc Metal Stud is het mogelijk om op de juiste plaats het juiste niveau van geluidsisolatie bereiken, in klassen 1, 2 en 3. Volgens het zogenoemde doos-in-doos principe staan de ruimten als het ware los van elkaar en los van de betonnen hoofddraagconstructie.

De opnamestudio's moesten absoluut goed geïsoleerd worden van de omgeving.
Daarvoor gold het doos-in-doos-in-doos concept, waardoor bijna absoluut storing van
de omgeving uitgesloten wordt. Dat alles betekende een megapuzzel in de uitvoering en dus ook in de logistiek voor montagebedrijf MAT Nederland uit Zaltbommel. Een als immer korte bouwtijd, een zeer beperkt bouwterrein met slechts één aanvoerroute zorgden ervoor dat het erg ingewikkeld was. Des te meer waardering voor zo'n resultaat. Hét pièce de résistance in het nieuwe conservatorium zijn de kolomafwerkingen in de grote concertzaal. Extreme symfonische muziek in maximale orkestbezetting moet daar, met publiek of niet, goed klinken maar niet doorklinken naar het hele gebouw en zijn directe omgeving. Ook trillingen van buiten mogen een concert niet storen. Onvermijdelijke betonnen kolommen van de hoofddraagstructuur waren een obstakel in dat streven. Daarom zijn deze kolommen helemaal ingepakt in akoestische folie, rubber isolatiemateriaal en dubbelschalig met gipsplaat. Visueel is dit deel van het werk een huzarenstukje. Nauwelijks een naad te zien, de kromming met kleine straal is perfect gelijkmatig rond. Wie niet beter weet ziet een gladde, puur betonnen kolom. Gelet op de diversiteit in materiaaltoepassingen, de bijbehorende megapuzzel voor de uitvoering en de logistiek en op de kwaliteit van het gerealiseerde werk, vindt de jury de interieurbouw van het Conservatorium in Amsterdam in samenhang met de architectuur een zeer geslaagde compositie.