Gemeente Noordenveld

vooruitstrevend bij modernisering monumentenzorg (MOMO)

Drenthe vooruitstrevend bij modernisering monumentenzorg (MOMO)

Gepubliceerd op: 05 oktober 2009

Symposium "In Vrijheid gevangen"

Drenthe werkt vooruitstrevend aan de zorg voor monumenten: ze beschermt monumenten in hun ruimere omgeving, verankert cultuurhistorie in ruimtelijke ordening en zet in op een plek voor monumentale waarden bij gebiedsontwikkeling. Dit bleek tijdens het symposium op vrijdag 2 oktober 2009 in Veenhuizen. Ruim 100 personen uit heel Nederland kwamen in de monumentale Koepelkerk bijeen om over het beleidsvoornemen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Welzijn (OCW) te discussiëren. Daarnaast ondertekenden gedeputeerde Rein Munniksma en Pieter Siebinga, directeur van het Restauratiefonds, een overeenkomst om met een bedrag van 2,9 miljoen euro provinciale monumenten in Drenthe in stand te houden.

Van objectgericht naar omgevingsgericht

Het voornemen van OCW om de monumentenzorg te moderniseren houdt een verschuiving in van een objectgerichte naar een omgevingsgerichte aanpak in samenhang met maatschappelijke vraagstukken. De gemeente Noordenveld en de provincie Drenthe verbinden met hun integrale gebiedsontwikkeling voor Veenhuizen fysieke en mentale aspecten met elkaar en daarmee wordt deze aanpak in Veenhuizen al in praktijk gebracht: een geheel van gebouwen, landschapselementen en plekken waar herinneringen leven. Het symposium, onder voorzitterschap van Margreeth de Boer, leverde een boeiende discussie op.

Provincie verankert cultuurhistorie in ruimtelijke ontwikkeling

Gedeputeerde cultuur en landschap Rein Munniksma legde de nadruk op de rol van de provincie: "De natuurlijke regierol van de provincie bij gebiedsontwikkeling maakt dat wij cultuurhistorie een stevige plaats kunnen geven in toekomstig Drenthe. De provincie zet zich in om de cultuurhistorische kernwaarden van Drenthe beleefbaar te houden. Wij verankeren cultuurhistorie stevig in de ruimtelijke ontwikkeling van Drenthe. Zo worden de ensembles van waardevolle monumenten in hun samenhang veilig gesteld. Ook gaan we veel energie steken in herbestemming en investeren we jaren in het beschikbaar stellen van kennis over cultuurhistorie via organisaties als de Monumentenwacht en Drents Plateau".

Rechtsgrond nodig voor uitvoering visies


1^e kamerlid Margriet Meindertsma toonde zich een groot voorstander van het behoud van cultureel erfgoed in zijn omgeving, de eerste pijler van momo. Daarbij is overeenstemming van alle partners aan het begin van het traject essentieel: "Maar als die overeenstemming er eenmaal is, moet daar niet voortdurend op worden teruggekomen. Tot nu toe ontbreekt een voldoende rechtsgrond om visies ook daadwerkelijk uit te voeren." Volgens Meindertsma ligt hier een belangrijke taak voor rijk, provincies en gemeenten.

Herbestemming panden belangrijk punt

Uit de woorden van Jan de Jong, projectleider MOMO bij OCW, bleek dat naast deze door Meindertsma bepleitte borging ook de herbestemming van panden een belangrijke punt is: "Door leegstand raken de vaak grote panden in verval en verliest het zijn historisch materiaal. MOMO bevat twee maatregelen om herbestemming te stimuleren en om in periode van leegstand en planvorming verval tegen te gaan. De provincie Drenthe zet vandaag een majeure stap met de instelling van het Drents Monumentenfonds".

Voldoende budget nodig voor onderhoud en restauraties

Pieter Siebinga bracht drie stellingen en ging daarbij vooral in op het belang van een tweesporenbeleid: "Voldoende budget voor onderhoud en voor restauraties. Daarmee weten eigenaren waar ze aan toe zijn en kunnen ze plannen maken. Deze continuïteit is niet alleen belangrijk voor eigenaren en het in stand houden van hun monumenten, maar ook voor het in stand houden van de deskundigheid bij professionals".

Tijdens de middagbijeenkomsten werd er in drie gerenoveerde gebouwen van gedachten gewisseld over de omgevingsgerichte aanpak. Secretaris Generaal van het ministerie van VROM, Hans van der Vlist, sloot de dag af met een inleiding over het Transitieplan Veenhuizen 2018.

Samenwerkingsovereenkomst Drents Monumentenfonds

De provincie Drenthe heeft op dit moment 224 monumenten van voor 1940 aangewezen als provinciaal monument. Dit najaar worden nog eens ruim 70 monumenten van na 1940 voorlopig aangewezen. De provincie wil financieel bijdragen aan het instandhouden van de monumenten en heeft hiervoor een bedrag van 2,9 miljoen beschikbaar gereserveerd, dat in het daarvoor opgerichte Drents Monumentenfonds wordt gestort. Uit dit fonds kunnen eigenaren van een provinciaal monument een laagrentende lening ontvangen. Bijzondere aan het Drents Monumentenfonds is, dat het een revolverend fonds is. Afbetalingen vloeien terug in het fonds en dit geld kan steeds opnieuw worden ingezet voor monumenten. Tijdens het symposium werd de samenwerking tussen de provincie en het Restauratiefonds met een ondertekening bekrachtigd.