Ministerie van Verkeer en Waterstaat


1 1 > Retouradres: Postbus 20901, 2500 EX Den Haag
De voorzitter van de Tweede Kamer Plesmanweg 1-6 der Staten-Generaal 2597 JG Den Haag Binnenhof 4 Postbus 20901 2500 EX Den Haag 2513 AA DEN HAAG T 070 351 61 71 F 070 351 78 95

Contactpersoon
- T -

Ons kenmerk VENW/DGMo-2009/7128

Uw kenmerk Datum 5 oktober 2009 2009Z15892

Onderwerp Kamervragen Bijlage(n)
-

Geachte voorzitter,

Hiermee beantwoord ik de vragen die de heer Mastwijk heeft gesteld naar aanleiding van het bericht "GVB en RET bekeuren abonnementhouders met chipkaart".


1
Kent u het bericht "GVB en RET bekeuren abonnementhouders met chipkaart"? 1


1
Ja.


2
Is het waar dat abonnementhouders door de vervoerders kunnen worden beboet als zij een reis maken die volledig binnen hun abonnement ligt, wanneer zij niet hebben ingecheckt? Wordt deze boete dan uitgedeeld vanwege het niet hebben van een geldig vervoerbewijs? Zo ja, hoe verhoudt zich dit dan tot het bezit van een geldig abonnement?


2
Een reiziger moet in het bezit zijn van een geldig vervoerbewijs. Artikel 47 van het Besluit personenvervoer 2000 schrijft voor dat een reiziger, die gebruik maakt van een OV-chipkaart, moet inchecken om in het bezit te zijn van een geldig vervoerbewijs. Door het in- en uitchecken wordt gecontroleerd of de reismogelijkheden op het elektronisch vervoerbewijs, in de vorm van afboeking van een bedrag op de beurs of gebruik van een abonnement of product (vooraf betaald reisrecht), voldoende zijn voor het maken van een reis. Dit bepaalt mede of er geldig gebruik van het vervoerbewijs wordt gemaakt. In de huidige praktijk geldt dit alleen voor de metro's van Rotterdam en Amsterdam. Abonnementhouders kunnen in dat geval beboet worden. Zolang er sprake is van een duaal systeem, zoals bij bus en tram, is inchecken met een abonnement in die voertuigen niet verplicht.


1 Nu.nl, 25 augustus 2009
http://www.nu.nl/economie/2068153/gvb-en-ret-bekeuren-abonnees-met-chipkaart.html a

Pagina 1 van 2






3

Denkt u dat door deze opstelling van deze vervoersbedrijven het draagvlak voor Ons kenmerk de OV-chipkaart toe zal nemen? VENW/DGMo-2009/7128

3
De opstelling van de vervoerbedrijven zal naar verwachting geen invloed hebben op het draagvlak voor de OV-chipkaart. Het is voor de reizigers namelijk belangrijk dat er wordt in- en uitgecheckt. Dat is nodig om een geldig vervoerbewijs te hebben. Bovendien heeft het in­ en uitchecken tot doel dat een juiste prijs wordt afgerekend voor de gemaakte reis, afhankelijk van de reisrechten op de OV-chipkaart en het geldende tarief. Op basis van de transacties wordt een bedrag afgeschreven en wordt gecontroleerd of de reisrechten op de kaart toereikend zijn voor de gemaakte reis. Zowel de elektronische beurs als een abonnement gelden daarbij als reisrechten. Door het in- en uitchecken wordt dus ook gecontroleerd of het abonnement de reis dekt of dat moet worden bijbetaald omdat het abonnement niet geldt in een bepaald gebied of binnen een bepaald tijdvak. Wanneer zonder geldig vervoersbewijs wordt gereisd, loopt de reiziger het risico te worden beboet.


4
Hoe beoordeelt u de opmerkingen van de geciteerde universitair hoofddocent privacyrecht, dat de verplichting tot in- en uitchecken voor abonnementhouders op gespannen voet staat met de privacywetgeving? Heeft u onafhankelijke deskundigen geraadpleegd over deze verplichting? Was hun oordeel eensluidend en hoe luidde dit?

4
In 2008 hebben de vervoerbedrijven met het College bescherming persoonsgegevens (Cbp) afspraken gemaakt op welke punten de privacy van de OV-chipkaart moet zijn gewaarborgd om volledig te voldoen aan de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). De transacties met een persoonsgebonden OV-chipkaart zijn in het verleden getoetst op privacyaspecten. Zowel NS als Trans Link Systems hebben (externe) privacydeskundigen geraadpleegd over het gebruik van de OV-chipkaart in relatie tot de Wbp. Ook is regelmatig advies gevraagd aan de landsadvocaat over het onderwerp privacy en de OV-chipkaart. Het in- en uitchecken met de OV-chipkaart als onderdeel van een goed gebruik van de OV-chipkaart leverde daarbij geen knelpunt op. Het in- en uitchecken heeft immers tot doel dat wordt gecontroleerd of de reisrechten op de kaart toereikend zijn voor de gemaakte reis.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

J.C. Huizinga-Heringa

Pagina 2 van 2