Gemeente Maassluis

Innamestation voor vuil water in gebruik genomen

Op donderdag 24 september 2009 hebben wethouder Kees Pleijsier en Wim van Dijk, de voorzitter van watersportcentrum Vlietland het gezamenlijke innamestation voor vuil water van de pleziervaart in gebruik genomen.

Sinds kort moeten exploitanten van jachthavens met 50 ligplaatsen een voorziening hebben om afvalwater dat afkomstig is van pleziervaartuigen, op te vangen. Dit afvalwater moet worden gescheiden in huishoudelijk afvalwater (toilet en gootsteenwater) en bilgewater (oliehoudend water uit de motorruimte). Zowel de gemeente Maassluis als watersportcentrum Vlietland exploiteren ligplaatsen. Daarom hebben beide de samenwerking gezocht en is hiervoor één gezamenlijk walstation gerealiseerd. Dit innamepunt bevindt zich op het verenigingsterrein van het watersportcentrum, direct langs het water van de Zuidvliet.

Overdag kunnen pleziervaartuigen hier aan een steiger afmeren om het afvalwater gratis te laten opzuigen door de havenmeester van Vlietland. Het huishoudelijk afvalwater wordt vervolgens via het rioleringssysteem van de gemeente afgevoerd en gezuiverd. Het bilgewater komt in een aparte olieafscheider terecht; de olie wordt gerecycled.

Met de ingebruikname van dit innamestation is een belangrijke stap gezet om de waterkwaliteit van het oppervlaktewater in de regio verder te verbeteren.