Gemeente Leidschendam-Voorburg


Stadsbakens: geschiedenis op straat

5 oktober 2009 - Wethouder Astrid van Baalen (kunst en cultuur) heeft op 30 september het eerste stadsbaken onthuld. Dat gebeurde op het Van Wassenaer Hofmanplein. Op de plek waar tot 1985 de remise stond van de Blauwe Tram, onthulde de wethouder het stadsbaken "Tussen stad en strand, sporen van de Blauwe Tram".

Geschiedenis is dichterbij dan u denkt. Niet alleen in musea, maar gewoon op straat. Ook in de gemeente Leidschendam-Voorburg is buiten meer te zien en te ontdekken dan op het eerste gezicht lijkt.

Daarom zijn op een aantal plekken in de gemeente informatieve stadsbakens geplaatst. Zij markeren een historische locatie, gebeurtenis, gebouw, persoon of ontwikkeling, of verwijzen daarnaar. Een stadsbaken geeft een extra dimensie aan een bepaalde plek.

Er zijn nog drie stadsbakens geplaatst

* "Constantijn en Christiaan Huygens" (vader en zoon op Hofwijck) op de stoep schuin voor Westeinde 2 in Voorburg,
* "Van het land voor de stad" (tuinders van t Lien), in het plantsoen naast het fietspad tussen de Duinmeierij en t Lienplantsoen in Leidschendam.

* "de Vliet" (over water, dam en sluis), naast het fietspad tussen de Dr. Van der Stamstraat en de Plaspoelkade in Leidschendam.

In totaal worden tien stadsbakens in de gemeente geplaatst.

Voor meer informatie over de stadsbakens en de Stadsbakenroute kunt u bellen met Stadsmuseum Leidschendam-Voorburg op telefoonnummer (070) 386 1637.

Wethouder Van Baalen leest de tekst op het stadsbaken.