Gemeente Enschede

Extra geld voor restauratie Jacobuskerk en Lasonderkerk

Subsidie stimulans voor werkgelegenheid

Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Enschede ondersteunt de restauratie van de Jacobuskerk aan de Oude Markt met een financiële bijdrage van EUR 150.000,=. Onlangs kreeg de kerk een omvangrijke subsidie van de provincie Overijssel. Ook de Lasonderkerk heeft subsidie van de provincie ontvangen in het kader van het "Overijssels actieplan economische recessie 2009 -2010". Wethouder Roelof Bleker: "De Jacobuskerk en Lasonderkerk zijn belangrijke monumenten in de binnenstad. Het is belangrijk in deze tijd om een impuls aan de werkgelegenheid te geven door de restauratie en daar dragen we als gemeente graag aan bij."

Voorwaarde voor de subsidie van de provincie Overijssel is dat de kerk zelf moet zorgen voor 15% van de totale kosten. Voor de Jacobuskerk is dit een zware opgave (ruim twee ton). Omdat de gemeente het belangrijk vindt dat dit monument wordt hersteld, is besloten eenmalig EUR 150.000,= bij te dragen. De Lasonderkerk heeft op eigen kracht een subsidieaanvraag kunnen doen. In het verleden heeft de gemeente ook de restauratie van de synagoge, de Grote Kerk en de Jozefkerk ondersteund.

Restauratieplan
Voor de Jacobuskerk is, in overleg met de gemeente, een restauratieplan met een omvang van 1,5 miljoen euro ingediend. Hiervoor wordt het koperen dak, de glas-in-lood ramen, goten en buitenmuren hersteld. De subsidie is 24 september jl. toegekend voor het bedrag van EUR 1.176.346,= , een enorme kans voor het herstel van een belangrijk monument in de stad.

Subsidie
In het kader van de economische recessie heeft de provincie Overijssel het "Overijssels actieplan economische recessie 2009-2010" in het leven geroepen. Onderdeel van dit actieplan is het stimuleren van de werkgelegenheid door middel van het restaureren van rijksmonumenten. Wethouder Bleker stelt: "Het is fijn dat deze twee mooie kerken, die binnen Enschede een bredere functie vervullen dan alleen voor hun eigen kerkgemeenschap, nu in staat zijn in één keer hun restauratieplan uit te voeren. Met dank aan de provincie. Daarnaast is het belangrijk de werkgelegenheid in deze tijd te blijven stimuleren."

Geplaatst: 05 oktober 2009.

5 oktober 2009