Onze Lieve Vrouwe Gasthuis



* Archief nieuws- en persberichten

Persbericht: OLVG start zorg op maat voor kwetsbare ouderen

Amsterdam, maandag 5 oktober 2009

Vanaf vandaag kunnen oudere patiënten met complexe gezondheidsproblemen terecht bij de Ouderenpolikliniek in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) te Amsterdam. Ouderen kunnen een mix van klachten hebben waarbij zowel lichamelijke als psychosociale en functionele aspecten een rol spelen. Met de vergrijzing neemt de vraag naar geriatrische zorg toe. Met deze nieuwe polikliniek biedt het OLVG zorg op maat voor ouderen.

Internist Willem Blok is een van de initiatiefnemers: "Ouderen hebben vaak een combinatie van klachten. Het bewegen wordt moeilijker, het geheugen gaat achteruit maar ook het gebruik van meerdere medicijnen tegelijk kan problemen geven. Daarnaast kunnen somberheid, eenzaamheid, onverklaarde achteruitgang in het dagelijks functioneren en acute verwardheid een rol spelen. De patiënt kan hiervoor terecht bij het reguliere spreekuur van een internist Ouderengeneeskunde of bij de multidisciplinaire polikliniek Ouderengeneeskunde."

Voorbereiding bij patiënt thuis
De multidisciplinaire polikliniek is bestemd voor patiënten met complexe klachten die niet in staat zijn om regelmatig naar het ziekenhuis te komen. De patiënt ziet gedurende één dag meerdere specialisten en krijgt direct aanvullende onderzoeken. Om deze dag in het ziekenhuis optimaal te benutten, biedt het OLVG de unieke mogelijkheid om een vooronderzoek bij de patiënt thuis te doen. In overleg met de huisarts kan de praktijkondersteuner van de huisarts of de verpleegkundig specialist van het OLVG de patiënt thuis bezoeken om de problematiek in kaart te brengen.