Platform Biologica


Boer van de Maand September

Kees Konijn, sinds tien jaar biologisch fruitteler in de Beemster, werd uitgeroepen tot Boer van de Maand September. Eerder dit jaar won hij met zijn appelsap de Prisma Appelsaptrofee. Deze weken staan bij Konijn in het teken van oogsten: de Elstarappels en Conferenceperen komen weer van de bomen!

Toen je begon, werkte het bedrijf nog gangbaar. Wat bewoog je om voor biologisch te kiezen?
`Dat is een geleidelijk proces geweest. Op een ochtend word je wakker en denk je `nu zit ik er toch wel heel dicht tegen aan.' Je realiseert je dat je al allerlei maatregelen hebt genomen, milieukeurmerk, vlinderbescherming... En dan lijkt het opeens logisch om ook die laatste stap te zetten en helemaal voor biologisch te gaan. In de loop van de tijd had ik toen al ontdekt: hoe meer je de natuur treitert, hoe sterker ze terug slaat. Bij de bestrijding van insecten merk je bijvoorbeeld: je kunt de hele boel wel plat spuiten, maar via een omweggetje krijg je dan toch van de natuur een tik in je rug terug. Ik vond het fascinerend om te zien hoe de natuur, als je haar in het wilde weg gaat bestrijden, zijn eigen wegen zoekt.' `Bij het vinden van oplossingen ben ik bijna ongemerkt steeds meer richting de biologische landbouw opgeschoven. Het ene stimuleren om het andere te voorkomen; als je eenmaal oog hebt voor de samenhang in de natuur is dat zo verschrikkelijk boeiend, dan blijf je daar gewoon mee bezig.'

De appelpluk is in Nederland nog steeds in volle gang, De plukfeesten zijn alweer voorbij, maar wie een eigen boom geadopteerd heeft, kan nog volop kilo's plukken. Kijk hier voor een overzicht van de komende plukdagen dit najaar.

'Boer van de maand' is een onderdeel van de campagne Noordhollandse Grond.
»