Gemeente Almere

DVD Veilig Uitgaan in Almere

05-10-2009

`Veilig uitgaan' is het onderwerp van een nieuw interactief lesprogramma in dvd-vorm voor jongeren van 14 tot 20 jaar. Dit programma is ontwikkeld op initiatief van de gemeente Almere in samenwerking met de lokale horeca. Het heeft als doel jongeren bewust te maken van de gevolgen van alcoholgebruik voor zichzelf en voor anderen. Ook laat het verschillende mogelijkheden zien om conflictsituaties tijdens het uitgaan te voorkomen. Het Groenhorst College in Almere Poort is de eerste school die met de dvd aan de slag is gegaan.

De dvd toont de verschillende fasen van een avond stappen: het indrinken, het wachten in de rij om ergens naar binnen te gaan en het stappen zelf. Het laat zien hoe jongeren van de ene situatie in de andere terecht komen en wat de risico's of gevolgen zijn van bepaalde acties. Naar aanleiding van de dvd kunnen docenten met jongeren van gedachten wisselen over wat er allemaal komt kijken bij het uitgaan, welke situaties ze tegen kunnen komen en waar ze aan moeten denken. Naast korte fragmenten van jongeren in de verschillende `stapfases' belicht de dvd ook de beleving en standpunten van zowel jongeren als ouders, portiers en ondernemers.

In de week van de `Gezonde school' - van 21 tot en met 25 september - is het programma behandeld met de scholieren van het Groenhorst College. De reacties waren overwegend positief en de leerlingen herkennen het beeld dat in de dvd geschetst wordt. Ze vinden het prima dat er regels zijn want daarmee blijft een avondje stappen gezellig. Maar ze vinden wel dat hierin geen onderscheid gemaakt moet worden tussen jongens en meisjes.

Wethouder Martine Visser opent op dinsdag 6 oktober de thema-avond `Veilig Uitgaan' op het Groenhorst College. Tijdens deze avond maken ouders kennis met het nieuwe interactieve lesprogramma.

In het voorjaar van 2009 zijn de besturen en directies van alle scholen voor voortgezet onderwijs in Almere geïnformeerd over de dvd. Voor het einde van de zomervakantie heeft de gemeente de dvd aan deze scholen verzonden voor gebruik in het nieuwe schooljaar.