Aedes

aedesnet.nl

Persberichten

Bijna 28 duizend `pardonners' hebben passende woning

5 oktober 2009

De bijna 28.000 oud-asielzoekers die vielen onder de zogeheten pardonregeling zijn binnen twee jaar adequaat gehuisvest door de Nederlandse woningcorporaties. Dit wordt dinsdag 6 oktober 2009 officieel bekendgemaakt tijdens de slotmanifestatie In Nederland staat ons huis van de Taskforce Huisvesting Statushouders. Volgens Aedes vereniging van woningcorporaties en VluchtelingenWerk Nederland is het voortvarende verloop vooral te danken aan de gezamenlijke aanpak op lokaal niveau.

Aedes-voorzitter Marc Calon benadrukt het belang van goede huisvesting van kwetsbaren op de woningmarkt, waaronder de statushouders die vallen onder de pardonregeling. VluchtelingenWerk is positief over de aanpak in veel gemeenten. ,,Veel pardonners zijn geplaatst in de regio waar ze eerst in asielzoekerscentra werden opgevangen. De mensen konden dus in hun vertrouwde omgeving, waar de kinderen naar school gaan en ze een eigen netwerk hebben, blijven wonen. Dat is geweldig", aldus Igor Ivakic, directeur uitvoering VluchtelingenWerk Nederland.

Verschillende corporatiebestuurders zijn vol lof over de samenwerking van de lokaal betrokken, waaronder gemeenten en zorg- en welzijnsorganisaties. `Het gaat erom dat pardonners een serieuze kans krijgen een nieuwe start te maken in onze samenleving. In Deventer hebben alle 330 asielzoekers een passende woning gevonden. Daar zijn wij best een beetje trots op', zegt Jolande Tijhuis, directeur-bestuurder van Woonbedrijf Ieder1 uit Deventer.

Nadat begin 2007 de pardonregeling in het regeerakkoord werd opgenomen, hebben Aedes en VluchtelingenWerk het initiatief genomen om te onderzoeken wat pardonners nodig hebben om een nieuwe start in de Nederlandse samenleving te maken. Een nieuwe start begint met een verblijfsvergunning. Wonen in een buurt waar je je prettig voelt en waar zorg, werk en opleiding optimaal beschikbaar zijn, helpt bij verdere integratie. Het initiatief van Aedes en VluchtelingenWerk leidde tot een coalitie van twaalf maatschappelijke organisaties die gezamenlijk het initiatief om de uitvoering van de pardonregeling tot een succes te maken ondersteunden.

Volgens een afspraak tussen het Ministerie van Justitie en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) moest de uitvoering van de pardonregeling op 31 december 2009 zijn afgerond. Op 1 oktober 2009 was al 92% van de pardonners gehuisvest en toegeleid naar zorg, werk of inburgering. VluchtelingenWerk en Aedes hopen dat de vruchtbare samenwerking en de soepele huisvesting een voorbeeld zullen zijn voor de huisvesting van andere vluchtelingen.

---