Openbaar Ministerie

Regiezitting faillissementsfraude bij rechtbank Amsterdam

5 oktober 2009 - Functioneel Parket

Dinsdag 6 oktober 2009 vindt bij de rechtbank Amsterdam een regiezitting plaats in een faillissementsfraudezaak. Vier verdachten staan terecht wegens faillissementsfraude.

Onder leiding van het Functioneel Parket (FP) heeft de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst Economische Controledienst (FIOD-ECD) een strafrechtelijk onderzoek verricht naar vijf gevallen van faillissementsfraude in de periode 2004 - 2006.

De hoofdverdachte adviseerde en begeleidde bedrijven die in financiële problemen verkeerden. Vijf bedrijven gingen kort daarna failliet. De verdenking is dat er gelden onttrokken zijn aan de failliete boedel terwijl de verdachten wisten dat een faillissement niet te voorkomen was. De verdachten werden hierbij bevoordeeld en andere schuldeisers benadeeld. Voor de uitoefening van deze constructie binnen deze vijf faillissementen is de hoofdverdachte samenwerkingsverbanden aangegaan met de andere drie verdachten.

De inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen de vier verdachten is naar verwachting in het voorjaar van 2010.

Transacties
In deze strafzaak is het Functioneel Parket reeds een aantal transacties overeengekomen voor faillissementsfraude.

· Holding Gloudemans BV
Met Holding Gloudemans BV is het FP een transactie van EUR 50.000 euro overeengekomen voor faillissementsfraude. Daarbij speelt voor het Functioneel Parket een belangrijke rol dat de holding met de curatoren is overeengekomen om een bedrag van EUR 600.000,- in de boedel te storten. Gloudemans BV is de holding van de Ter Stal organisatie, die de gefailleerde Bentex-winkelketen destijds heeft overgenomen. Bij deze overname is faillissementsfraude geconstateerd.

· Burgers en Zn. BV (Burgers Logistics) Met de directeur van Burgers en Zn. BV is een transactie van EUR 40.000 overeengekomen en Burgers en Zn. BV stort een bedrag van EUR 400.000 in de boedel.

· Vennootschappen behorend tot het Van der Plas Autocentrum concern
Met de twee directeuren en de oud directeur van Van der Plas autocentrum BV zijn transacties overgekomen van totaal EUR 50.000. De voormalige directie- en aandeelhouders van de gefailleerde vennootschappen behorend tot het Van der Plas autocentrum concern storten een bedrag van EUR 315.000 in de boedel.

· Bald BV
Met de directeur van Bald BV is een transactie overeengekomen van EUR 25.000 euro.

· ASR BV
Met de directeur van ASR BV is een transactie overeengekomen van EUR 15.000 euro.

Faillissementsfraude
Nederland verkeert in economisch zwaar weer en juist nu is het belangrijk om vertrouwen te hebben in het handelsverkeer. Dit vertrouwen wordt door faillissementsfraude aangetast en heeft een ontwrichtend effect op de samenleving. Het Openbaar Ministerie draagt bij aan het herstel van het geschonden vertrouwen door strafrechtelijk op te treden in deze zaken. De aanpak van faillissementsfraude is één van de speerpunten in het versterkingsprogramma `financieel-economische criminaliteit' waarbij wordt geïnvesteerd in preventie, toezicht en handhaving.