Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Bos- en Natuurterreinen grootonderhoud 2009

Groot onderhoud Rijsenburgse bos Noord en Beerschoten-Willinkshof te Driebergen.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug bezit ca. 250 ha bos- en natuurterreinen. De gemeente hecht grote waarde aan dit bezit en gaat er zorgvuldig mee om. Het is belangrijk, dat er onderhoud plaatsvindt. Elk jaar wordt in een deel van het bosbezit onderhoud gepleegd. Dit najaar staan er werkzaamheden gepland in de bossen in Driebergen-Rijsenburg

De locaties waar onderhoud wordt gepleegd in Driebergen-Rijsenburg zijn het Rijsenburgse bos ten noorden van de Arnhemsebovenweg en Park Beerschoten-Willinkshof.

Doel van het onderhoud is:

1. Het in stand houden/bereiken van een gewenst bosbeeld door te sturen in de bosontwikkeling;

2. Het treffen van maatregelen voor de veiligheid (zorgplicht);
3. Het in stand houden of verhogen van de recreatieve waarde;
4. Het in stand houden of verhogen natuurwaarden;
5. Het in stand houden van cultuurhistorische waarden
6. Het realiseren van verbeterpunten, (die door bewoners aangedragen worden)

Huidig bosbeeld.
Het Rijsenburgse bos ten noorden van de Arnhemsebovenweg is een gevarieerd bos met een bomen-, struiken- en kruidenlaag. Het is jong bos. Monumentale bomen zijn er nauwelijks. De grove dennen zijn de oudste bomen. Rond de sprengen heeft het bos een open karakter. Langs de A12 liggen plekken met natuurlijke verjonging. Achter de boswei en bij het Patrimonium liggen vakken met oudere, aangeplante bomen. Het traject van hoogspanningsmasten loopt dwars door het gebied.

Park Beerschoten-Willinkshof heeft deels een parkachtig karakter met monumentale solitaire bomen, boomgroepen en laanbeplantingen. Het bosgedeelte bestaat ook uit monumentale bomen met beuken en eiken. Aan de noordoostkant zijn oude grove dennenopstanden. Op de plaats van een voormalige kwekerij is een verjongingsvlek met natuurlijke verjonging. Aan de noordoostkant bevindt zich aangeplante verjonging van Hemlockspar.

Gewenst bosbeeld (streefbeeld)
Een bos is niet statisch. Het bevindt zich in een stadium van ontwikkeling (successie). Zonder ingrijpen ontwikkelt het huidige bos zich uiteindelijk tot een beukenbos zonder onderbegroeiing. Door selectief bomen te vellen blijft het bos gevarieerd en aantrekkelijk. Ook in de struikenlaag worden dominante of minder gewenste soorten verwijderd, zoals de Amerikaanse eik en de Amerikaanse vogelkers (bospest).
Bomen groeien en er vindt concurrentie plaats tussen soorten en individuen. Om monumentale bomen én toekomstige monumentale bomen (toekomstbomen) te behouden worden omringende bomen verwijderd. Daarbij wordt goed gekeken naar de vitaliteit van de bomen.

Het streefbeeld voor het Rijsenburgse bos en voor het bosgedeelte van Park Beerschoten-Willinkshof is een gemengd bos met een bomenlaag, een struikenlaag en een mos- en kruidenlaag, met oude vitale bomen en afwisseling in open plekken en donker/dicht bos en variatie in leeftijd en met een goed begaanbaar en herkenbaar padenstelsel. Rond de sprengen heeft het bos een open karakter.

Het streefbeeld voor het parkgedeelte van Beerschoten-Willinkshof is een open gras- en kruidenvegetatie met vitale monumentale bomen en enkele als solitair geplante jonge bomen. Lanen worden in stand gehouden.

Veiligheid.
Dode en afstervende bomen langs de bosrand en de paden dienen om veiligheidsredenen te worden verwijderd of veilig gemaakt door de kroon grotendeels te verwijderen. We kiezen voor de 2e optie als de boom waarde heeft voor dieren. Bijvoorbeeld door de aanwezigheid van holtes in de stam. Zijn bomen gevaarlijk door rotting aan de stamvoet, dan is vellen de enige optie.
De paden die aangewezen zijn als brandweerroute in geval van bosbrand moeten toegankelijk zijn voor blusvoertuigen. Voldoende breedte en doorrijhoogte zijn een vereiste voor de veiligheid.

Mogelijke verbeterpunten.
Het verbeteren van de zichtlijn van het hoofdgebouw van de Reehorst op de koepel van Beerschoten-Willinkshof.
Overige punten zijn afhankelijk van inbreng klankbordgroep en uitkomsten excursie.

Voorlopige planning:
Genoemde weeknummers zijn indicatief.

Stap 1. Bepalen wat we willen. Week 22 t/m 28
Doelen, randvoorwaarden en streefbeeld formuleren. Communicatie met klankbordgroep
Communicatie via website, gemeenterubriek en A4 infoborden in het bos.
Uitnodiging belangstellenden voor excursie. (gemeentepagina 18 juni.) Excursie 6 juli.
Aanpassen streefbeeld

Stap 2. Bepalen wat je moet doen om de doelstelling te bereiken. Week 27 t/m 28.
Randbomen controleren op veiligheid.
Toekomstbomen aanwijzen (vóór de excursie) en opstellen plan struikenlaag.
Markeren te vellen bomen, week 28.

Stap 3. Bepalen wie wat wanneer doet. Week 29 t/m 34. Uitvoeringsopzet intern
Ontwikkelen instructiekaarten voor de uitvoering. Offertes aanvragen en opdrachten verlenen.

Stap 4. Uitvoering werkzaamheden. Week 36 t/m 50 en voorjaar 2010. Start snoeien randbomen, week 36.
Uitkleden klim en faunabomen.
Uitvoering velwerk week 46-50.
Uitvoering nazorg voorjaar 2010.

Stap 5. Evaluatie proces.
Evaluatie met de klankbordgroep in week 12 2010

Laatst gewijzigd: 5 oktober 2009