Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


Spelregels voor farmaceutische zorg

05 oktober 2009

De NPCF meent dat alertheid geboden is om kwaliteit van farmaceutische zorg te waarborgen. De verzekeraars gaan het komende jaar door met het preferentiebeleid waarbij patiënten goede geneesmiddelen krijgen tegen een lage prijs. De bonussen van apothekers worden verder afgeroomd. Op zich een goede ontwikkeling als verzekeraars goed inzicht geven in hoe die besparing besteed wordt. Maar tegelijk is een extra een extra impuls nodig voor kwalitatief goede zorg door de apotheker. Dat doen verzekeraars nog onvoldoende; vooral de chronische patiënt wordt onvoldoende ondersteund.

De NPCF pleit voor spelregels. Zo moet de informatievoorziening naar patiënten verbeteren. Dit is een kernrol van de apothekers, maar ook de zorgverzekeraar moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Daarnaast is de NPCF voorstander van een goed geneesmiddel voor minder geld als dit kan, maar moet er altijd uitwijkruimte zijn voor ' bijzonder en eventueel duurder' als de patiënt daarmee beter is geholpen. Tevens pleit de NPCF voor het behoud van een ruim aanbod en goede spreiding van openbare apotheken zodat toegankelijkheid voor patiënten is geborgd. Ook hierin dienen zorgverzekeraars hun rol te nemen.

De NPCF en andere cliëntenorganisaties willen dat apothekers niet meer uit bonussen worden betaald. Bij voorkeur komt er al per 2010 een nieuwe bekostiging. Ten eerste voor basiszorg, waarin naast verstrekking van medicijnen altijd andere activiteiten zijn betrokken als aandacht voor het behandelplan, controle op veiligheid, advies en informatie aan de patiënt. Ten tweede de mogelijkheid van extra vergoeding voor 'aanvullende prestaties' gericht op extra farmaceutische zorg bij bijzondere groepen, zoals extra begeleiding bij kwetsbare ouderen met veel ziektes of andere mensen die vanwege chronische ziekte veel medicijnen gebruiken. Dit alles moet gepaard gaan met het behoud van een ruim aanbod van apotheken zodat elke patiënt - waaronder de oudere en chronisch zieke - er gemakkelijk kan komen.

Vorige week lieten apothekers weten dit jaar als gevolg van het preferentiebeleid tienduizenden euro's minder inkomen hebben dan het norminkomen van EUR 108.000 per jaar. Hun voorstel om verhoging van de receptregelvergoeding kreeg geen gehoor. De Nederlandse Zorgautoriteit adviseerde dat de receptregelvergoeding voor apothekers dit jaar ongewijzigd blijft.