Presentatie nieuwe NVP Sollicitatiecode

05/10/2009 15:02

NVP (Nederlandse Vereniging Personeelsmanagement)

De NVP Sollicitatiecode van oktober 2006 is in overleg met de Stichting van de Arbeid, Commissie Gelijke Behandeling en de Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen aangepast aan de actuele regelgeving en best practices van de HR praktijk.

De belangrijkste wijzigingen in de nieuwe NVP Sollicitatiecode zijn hieronder genoemd.


1. De nieuwe Sollicitatiecode is uitdrukkelijk van toepassing verklaard op externe bemiddelingsbureaus en ook voor interne werving.


2. Externe bemiddelingsbureaus moeten bij gebruik van gegevens van vacaturesites/internet voor bemiddeling dit aan de betrokkenen meedelen.


3. De nieuwe Sollicitatiecode vermeldt uitdrukkelijk dat informatie via internet over een sollicitant niet altijd betrouwbaar is.


4. Het gebruik van informatie over sollicitanten gevonden op internet is scherper geregeld dan in artikel 5.1 van de Sollicitatiecode van 2006.


5. De communicatie tussen sollicitant en arbeidsorganisatie (toekomstig werkgever) over uitnodiging voor een gesprek en afwijzing gaat veelal via e-mail. Dat is in de nieuwe Sollicitatiecode aangepast.


6. Opgenomen zijn in de nieuwe Sollicitatiecode de regels dat bij noodzakelijke leeftijdsgrens de reden hiervan wordt opgegeven. Dit dient ook te gebeuren bij hantering van een voorkeursbeleid ten behoeve van bepaalde groepen.


7. De bewaartermijnen van gegevens van kandidaten zijn nu expliciet in de nieuwe Sollicitatiecode geregeld.

Het doel van een NVP Sollicitatiecode is om een norm te bieden voor een transparante en eerlijke werving- en selectieprocedure. Het gaat om "fair play" bij de werving van een kandidaat. Zeker in de tijden van een slechte arbeidsmarkt, is het van belang dat de sollicitant goed behandeld wordt. Voor werkgevers blijft een goede behandeling van kandidaten van groot belang. Immers, de werving- en selectieprocedure is ook het visitekaartje van een werkgever. Omgekeerd kan een bedrijf klanten verliezen als bekend is dat dit er een slecht werving- en selectiebeleid op na houdt. Dit geldt ook voor werving- en selectiebureaus. Bij interne bemiddeling (al dan niet via mobiliteitscentra) is het goed als de nieuwe NVP Sollicitatiecode eveneens wordt gevolgd. Er is dan al een bestaande arbeidsrelatie en de Sollicitatiecode is de werkgever behulpzaam bij de invulling van het goed werkgeverschap (art. 7:611 BW).

Woensdag 7 oktober a.s. zal de nieuwe NVP Sollicitatiecode gepresenteerd worden. Deze bijeenkomst vindt van 14.30 tot 14.55 uur plaats op de beurs 'Performa 2009' in de Jaarbeurs te Utrecht.

De nieuwe NVP Sollicitatiecode zal gepresenteerd worden door mr. M.J. Draaisma, voorzitter van de Commissie NVP Sollicitatiecode. Tevens zal de nieuwe code uitgereikt worden aan de Stichting van de Arbeid. Vervolgens worden de aanwezige P?-professionals, aan de hand van recente dilemma's, uitgedaagd om te discussiëren over werving & selectie anno 2009.

Na afloop ontvangen de bezoekers de nieuwe NVP Sollicitatiecode. De nieuwe code is vanaf 7 oktober a.s. ook te downloaden op www.nvp-plaza.nl/sollicitatiecode.