Rabobank Nederland


---

Kenniscentrum en bussen voor ouderen

5-10-2009 | MVO

Rabobank Foundation heeft het Nationaal Ouderenfonds donderdag 1 oktober de symbolische sleutel van een nieuw online kenniscentrum overhandigd. Het ouderenfonds kan het centrum met de financiële hulp van de Foundation laten starten. Eerder stond de Foundation aan de wieg van de BoodschappenPlusBus van het fonds. Inmiddels zijn er 22 van dergelijke bussen, waarmee ouderen een uitstapje kunnen maken. Doel ervan is ouderen uit hun isolement te halen. Dankzij een donatie van de SponsorBingoLoterij kwamen daar donderdag 10 nieuwe bussen bij.

BoodschappenPlusBus haalt ouderen uit isolement Met de BoodschappenPlusBussendienst kunnen ouderen onder begeleiding van vrijwilligers boodschappen doen en uitjes maken. Het is een goede manier gebleken om ouderen uit hun isolement te halen. Er rijden nu 22 bussen in 32 gemeenten en ruim 11.000 ouderen van 65 jaar en ouder maken gebruik van de dienst. Dankzij de 10 extra bussen die de SponsorBingoLoterij aan het Ouderenfonds schenkt, kunnen 24.000 mensen de komende drie jaar genieten van een uitje met de BoodschappenPlusBus. Het kenniscentrum dat de Rabobank beschikbaar stelt, wordt een plek waar de coördinatoren en vrijwilligers van de BoodschappenPlusBusdienst gemakkelijk met elkaar in contact kunnen komen om kennis en informatie te delen.

Eén miljoen eenzame ouderen
In Nederland leven ongeveer één miljoen ouderen die zich vaak eenzaam voelen. Ruim 200.000 van hen zijn extreem eenzaam: hooguit een keer per maand krijgen zij bezoek. Doordat zij minder mobiel zijn, komen zij amper de deur meer uit. Samen boodschappen doen of een uitstapje maken, zijn simpele manieren om deze mensen toch nog van hun oude dag te laten genieten. "Dat er steeds meer gemeenten een BoodschappenPlusBusdienst opzetten, toont aan hoe groot de behoefte aan dit soort uitjes onder ouderen is", aldus Jan Romme, directeur van het Ouderenfonds. "Het Ouderenfonds ontvangt geen overheidssubsidie, en is voor het geld voor diensten zoals de BoodschappenPlusBussen dienst volledig afhankelijk van donaties en giften. Wij zijn dan ook heel dankbaar voor de steun van de SponsorBingoloterij en de Rabobank Foundation."

Het Nationaal Ouderenfonds
Het Ouderenfonds steunt ouderen in Nederland die het moeilijk hebben met concrete diensten en activiteiten. Voorbeelden hiervan zijn, naast de BoodschappenPlusBusdienst, de ComputerPlusBus en de Ouderentelefoon (0900 - 60 80 100) en kerstdiners. Alle diensten en activiteiten zijn gericht op het stimuleren van sociale contacten en zelfredzaamheid van ouderen om zo eenzaamheid te bestrijden.

---


* www.ouderenfonds.nl