Ingezonden persbericht


www.utrechtmanifest.nl

PERSBERICHT
5 oktober 2009

Utrecht Manifest, 3e biënnale voor social design
4-18 oktober 2009

Gisteren startte Utrecht Manifest 2009, 3e biënnale voor social design. In vijf projecten staan de vragen centraal: Wat is social design? Wat is de noodzaak en urgentie van sociale vormgeving? In welke vorm komt het sociale vandaag de dag tot stand? Ieder project kent een eigen parallelprogramma met films en video's, tijdelijke en geïmproviseerde presentaties, bijeenkomsten in de vorm van diners of tea's en meer reguliere lezingen en debatten. Op het symposium: United Minds: Hoograven Invites You! spreken onder leiding van voorzitter Ella Vogelaar: Alfredo Brillembourg & Hubert Klumpner, Henk Ovink, Stefano Casciani, Pieter Hooimeijer, Michael Sorkin en Wouter Vanstiphout. Het symposium vindt morgen plaats (dinsdag 6 oktober) in De Pastoe Fabriek (informatie over het symposium elly@utrechtmanifest.nl)

Vijf projecten in Utrecht Manifest 2009:

Unforeseen Magic
(04.10.2009-18.10.2009, CM Studio, Agnietenstraat 2) Centrale locatie van UM 2009 met activiteiten rond de vraag: wat is social design? in een ruimtelijke interventie van Bas van Tol, met een film met Buckminster Fuller, de presentatie van het tijdschrift Club Donny, presentatie van tassen en andere producten uit Guatemala van Ajkem'a Loy'a met The New School in New York, foto's, filmbeelden en video van Paulien Oltheten, presentatie Model Citizens door Wouter Osterholt en Elke Uitentuis en meer.

Unresolved Matters: Social Utopias Revisited
(04.10.2009-14.02.2010, Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10) Een hernieuwde kennismaking met de manier waarop het sociale vanaf de 20ste eeuw vorm heeft gekregen, door Claudia Banz in een ontwerp van EventArchitectuur. Met stoelontwerpen van Thonet tot Castiglioni, glas van Copier tot Wagenfeld, mode van Henry van de Velde via Johannes Itten tot papieren kleding, multiples van Joseph Beuys, utopische ontwerpen van Haus-Rucker-Co tot Archigram en Earth Cloths van El Anatsui naast conceptuele werken van Stephen Willats, de verschillende lagen en facetten van social design sinds 1900.

Urgent Methods: Design Education Examined
(04.10.2009-15.11.2009, Villa Jongerius, Kanaalweg 64) Een verkenning door Louise Schouwenberg en Gert Staat van een aantal scherp onderscheiden visies op het ontwerponderwijs in Nederland met zes sleutelfiguren van drie opleidingen (Gijs Bakker, Lidewij Edelkoort (Design Academy Eindhoven), Bruno Ninaber van Eyben, Matthijs van Dijk (TU Delft), Henk Slager en Jeroen van Mastrigt (HKU) met werk van studenten en oud-studenten Joris Laarman, Richard Hutten, Maarten Baas, Lonnie van Rijswijck, Gerwin Hoogendoorn, Doeke de Walle, Marc Andrews, Fabian Akker en anderen, in een tentoonstellingsontwerp van Studio Makkink & Bey.

User's Manual: The Grand Domestic Revolution
(04.10.2009-03.10.2010, Casco House, p/a Bemuurde Weerd OZ 18B) Een 'real experiment' van een jaar waarbinnen de private ruimte uitgangspunt vormt voor de vraag naar het sociale in relatie tot de bewoners, de buren, de wijk en de stad. Met o.a. Haegue Yang, Sepake Angiama, Ade Darmwan en Reza Afisina van kunstenaarsinitiatief ruangrupa in Jakarta.

United Minds: Hoograven Invites You!
(04.10.2009-08.11.2009, De Pastoe Fabriek, Rotsoord 3) Analyses en verbeeldingen van de Utrechtse wijk Hoograven die bezoekers uitdagen mee te denken over social design en stedelijke ontwikkeling, bijeengebracht door Alfredo Brillembourg en Hubert Klumpner van Urban-Think Tank in een tentoonstellingsontwerp van traast + gruson. Ook te zien op de tentoonstelling: documentaire over Hoograven door Rob Schröder.