Gemeente Hoorn

Begroting 2010: ook in financieel slechte tijden de mens centraal

Het college presenteert dankzij een omvangrijk dekkingsplan een sluitende begroting voor 2010. Om daartoe te komen heeft het college belangrijke keuzes gemaakt waarbij de kwetsbare groepen zijn ontzien. Twee van deze belangrijke keuzes zijn: uitstel van de investering in de toegangsweg Hoornse Poort en een extra verhoging van de onroerende zaakbelasting met 3 procent. Vanaf 2012 ontstaat er een tekort op de begroting. In dat jaar beginnen ook de bezuinigingen van het rijk, maar de aard en omvang daarvan is nog erg onduidelijk. Daarom is het aan het volgende bestuur om de keuzes te maken die nodig zijn voor een sluitende meerjaren begroting. Tot het einde van de bestuursperiode wil het college zo ver mogelijk komen met de uitvoering van de eerder vastgestelde topprioriteiten.

In het voorjaar 2010 eindigt de huidige bestuursperiode. Tot die tijd werkt het college met voorrang aan een lijst van 30 topprioriteiten die in het voorjaar is vastgesteld. Drie van deze prioriteiten hebben betrekking op de economische recessie. Het gaat om aandacht voor de grote projecten en de woningbouw, het stimuleringsfonds economische ontwikkeling en het opvangen van de financiële gevolgen van de recessie in de begroting. Het college heeft meteen alles op alles gezet om de gevolgen van de recessie voor Hoorn zoveel mogelijk te beperken.

Veel bereikt
Vanuit het motto De mens centraal heeft het college veel kunnen betekenen voor mensen die extra aandacht nodig hebben. Enkele voorbeelden hiervan zijn de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning, het armoedebeleid, de start van het steunpunt huiselijk geweld en van Centrum voor Jeugd en Gezin. Ook heeft het college zich sterk gemaakt voor het tegengaan van verzuim en schooluitval en zet zij zich in om het alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen. Het college is blij dat zij aan het einde van de bestuursperiode een stad achterlaat die er goed uitziet, met vitale bedrijventerreinen en een hoogwaardige binnenstad met winkels, terrassen en veel succesvolle evenementen.

Overdracht
Nog tot het einde van de bestuursperiode zet het college zich in om de uitvoering van de lijst met topprioriteiten in een zover mogelijk stadium te krijgen. De meeste van de topprioriteiten zal het college niet af kunnen ronden, maar moeten door het volgende gemeentebestuur worden voortgezet. Doorkoersen op sociale veiligheid, opwaardering van de Westfrisiaweg, de ontwikkeling van t Zevenhuis, implementatie van het Integraal Huisvestingsplan, de nieuwe begraafplaats en verdere ontwikkeling van Oostereiland zijn projecten waar het nieuwe bestuur mee te maken krijgt.

Vanaf 2012 tekorten
Dankzij een omvangrijk dekkingsplan is de begroting 2010 sluitend. Maar voor het meerjaren perspectief heeft de begroting vanaf 2012 een tekort. In hoeverre dit tekort zich werkelijk voordoet, hangt voor een groot deel af van het verloop van de economische recessie. De hoogte van de uitkering uit het gemeentefonds vormt daarbij de grootste onzekere factor. Vanwege deze onzekerheden is het aan het volgende bestuur om de keuzes te maken die nodig zijn voor een sluitende meerjaren begroting.

Dekkingsplan
Om de begroting voor 2010 sluitend te krijgen, heeft het college belangrijke keuzes gemaakt.

NUON-aandelen
Dankzij de verkoop van de NUON-aandelen komt 15 miljoen euro vrij. Het college stelt aan de raad voor om deze gelden zo te besteden dat de gemeente daar voor lange tijd profijt van heeft.

Uitstel Hoornse Poort
Het college heeft een noodzakelijke keuze gemaakt tussen twee belangrijke infrastructurele projecten. Op dit moment is er geen geld om zowel de opwaardering van de Westfrisiaweg als de toegangsweg Hoornse Poort uit te voeren. Daarom wil het college de investering in de toegangsweg Hoornse Poort voorlopig uitstellen. Wel werkt het college verder aan de voorbereiding van dit project, zodat als het moment daar is, de juiste keuzes gemaakt kunnen worden.

OZB verhoging
Het college wil de onroerende zaakbelasting in 2010 extra verhogen met 3 procent. Deze verhoging komt bovenop de trendmatige verhoging van 0,75 procent. Dit komt voor een inwoner met een eigen woning van 200.000 euro neer op ongeveer 6 euro meer lasten. Jarenlang heeft Hoorn alleen een trendmatige stijging doorgevoerd. Dit jaar vindt het college een beperkte verhoging verantwoord en nodig om de voorzieningen in stand te houden.

Meevallers meegerekend
In het verleden is gebleken dat er altijd incidentele meevallers zijn. Ook blijkt dat investeringen vertraging oplopen waardoor geplande kosten nog niet gemaakt worden. Deze meevallers heeft het college nu al meegerekend in de begroting. Daarnaast wil het college ook een stelpost in de begroting opnemen voor onderuitputting op gewone budgetten. Hoewel ervaringen uit het verleden aantonen dat dit een reële keuze is, blijft er een risico voor de begroting bestaan.

Begrotingsbehandeling
De gemeenteraad behandelt de begroting op de woensdagen 28 oktober en 4 november.
De werkversie van de begroting 2010 ligt voor iedereen ter inzage bij bureau Communicatie in het stadhuis. Vanaf maandag 5 oktober is de begroting digitaal te raadplegen op deze website. Een exemplaar van de programmabegroting is verkrijgbaar bij de afdeling Planning en Control, tegen betaling van 84,15 aan legeskosten. Laatste wijziging van deze pagina: 5 oktober 2009