FAVV-Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (België)


MEDEDELING van het FAVV

Het telen en verhandelen van plantuitjes

05 oktober 2009

Het FAVV herinnert er aan dat iedereen die in België plantuitjes teelt en verhandelt bestemd voor beroepsmatige teelt, voorafgaand erkend dient te worden bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Hiervoor dient het aanvraagformulier voor een registratie, een toelating en/of een erkenning ingevuld worden en per brief, per fax of via elektronische weg aan het hoofd van de provinciale controle-eenheid (PCE) van de provincie waar de inrichting zich bevindt, worden teruggestuurd (de coördinaten zijn te vinden op http://www.favv-afsca.fgov.be/pce/). Dit aanvraagformulier is te vinden op de website van het FAVV op volgende link: http://www.favv- afsca.fgov.be/erkenningen/modelaanvraagformulier.asp.

Indien deze plantuitjes verhandeld worden, dienen ze vergezeld te gaan van een plantenpaspoort overeenkomstig het koninklijk besluit van 10/08/2005 betreffende de bestrijding van voor planten en plantaardige producten schadelijke organismen.

De voorwaarden voor het afleveren van een plantenpaspoort zijn:
- de plaats van productie dient vrij te zijn van Clavibacter michiganensis spp. sepedonicus, Synchytrium endobioticum, Globodera rostochiensis en Globodera pallida;
- de plantuitjes dienen vrij te zijn van Ditylenchus dipsaci.

Gezien België voor het ogenblik vrij is van Clavibacter michiganensis spp. sepedonicus en Synchytrium endobioticum, wordt geen systematische analyse gevraagd voor deze organismen.

Voor Globodera rostochiensis en Globodera pallida wordt de grond systematisch bemonsterd door het FAVV voordat de plantuitjes geteeld mogen worden.

De monsters worden geanalyseerd in een door het FAVV erkend laboratorium. U vindt de lijst met de erkende laboratoria op de website van het FAVV via volgende link: http://www.favv- afsca.fgov.be/laboratoria/erkendelaboratoria/algemeenheden/. Monsters die genomen zouden zijn door andere monsternemers zullen niet aanvaard worden voor de aflevering van het plantenpaspoort. Indien niet voor een Belgisch laboratorium wordt gekozen, dient de operator de bekomen analyseresultaten over te maken aan de PCE om een plantenpaspoort te kunnen bekomen.

Opgelet, de kostprijzen van de erkenning, de monsternames en analyses zijn ten laste van de operator. Voor de kostprijzen van de erkenning en de monsternames kan de operator zich informeren bij de PCE en voor deze van de analyses bij het betrokken laboratorium.

F.A.V.V. A.F.S.C.A. Food Safety Center - Kruidtuinlaan 55 Food Safety Center ­ Bvd. du Jardin botanique, 55 1000 Brussel 1000 Bruxelles Tel. 02-211 82 11 Tel. 02-211 82 11 Meldpunt voor de consumenten: Point de contact pour les consommateurs : Tel. 0800 13550 Tel. 0800 13550 Fax 0800 24 177 Fax 0800 24 177

http://www.favv.be http://www.afsca.be





Bij een niet-conform resultaat mogen op het deel van het perceel waar Globodera sp. aangetroffen wordt (+ een bufferzone) geen plantuitjes geteeld worden.

Indien de in België geteelde plantuitjes bestemd zijn om in Nederland gecertificeerd te worden (door Naktuinbouw), geldt bovendien volgende regeling :

Het nationale certificatiesysteem van Nederland heeft als bijkomende eis dat de grond systematisch bemonsterd en geanalyseerd moet worden op Ditylenchus dipsaci en Sclerotium cepivorum voorafgaand aan het zaaien van het zaaizaad of de uitplant van de plantuitjes.

Zelfs indien de plantuitjes bestemd zijn voor Nederland, mogen de monsters voor Ditylenchus dipsaci en Globodera sp., in toepassing van de fytosanitaire wetgeving, uitsluitend genomen worden door het FAVV en geanalyseerd worden in een door het FAVV erkend laboratorium.

Er kan een gecombineerde monstername gebeuren voor analyse op Ditylenchus dipsaci en Sclerotium cepivorum. In dat geval, worden beide analyses ook in een door het FAVV erkend laboratorium verricht.

Bij een niet-conform resultaat voor Ditylenchus dipsaci zal er voor de oogst bijkomend een monster genomen worden van het gewas (op het deel van het perceel waar wel plantuitjes geteeld mochten worden) om er zeker van te zijn dat de plantuitjes vrij zijn van deze nematode.

Bij een niet-conform resultaat voor Sclerotium sepivorum vereist Nederland dat op het deel van het perceel waar dit organisme aangetroffen wordt (+ een bufferzone) geen plantuitjes geteeld worden.

Operatoren die geïnteresseerd zijn om plantuitjes bestemd voor Nederland te telen, dienen dit voor 1 november 2009 te melden aan de PCE (coördinaten zie hierboven) waarin het perceel gelegen is.

contactpersoon voor de Nederlandstalige pers: Lieve Busschots : 0477 59 83 93 contactpersoon voor de Franstalige pers: Pierre Cassart 0477 69 35 65

F.A.V.V. A.F.S.C.A. Food Safety Center - Kruidtuinlaan 55 Food Safety Center ­ Bvd. du Jardin botanique, 55 1000 Brussel 1000 Bruxelles Tel. 02-211 82 11 Tel. 02-211 82 11 Meldpunt voor de consumenten: Point de contact pour les consommateurs : Tel. 0800 13550 Tel. 0800 13550 Fax 0800 24 177 Fax 0800 24 177

http://www.favv.be http://www.afsca.be