Friese waterschappen

wateroverlast Midsland-Noord op

Wetterskip Fryslân lost wateroverlast Midsland-Noord op

maandag, 5 oktober 2009

Deze week start werk op Terschelling

De lokale wateroverlast in Midsland-Noord op Terschelling behoort binnenkort tot het verleden. Wetterskip Fryslân pakt hier ruim 3.000 meter sloten aan. Dit doet het waterschap in samenwerking met Staatsbosbeheer en de gemeente Terschelling. De Provincie Fryslân draagt bij aan de kosten van verbetering van de waterhuishouding. De werkzaamheden starten deze week.

Enkele jaren geleden heeft Wetterskip Fryslân samen met andere partijen op Terschelling een onderzoek gedaan naar de waterhuishouding. "Hieruit zijn verschillende maatregelen gekomen, zoals verdrogingsbestrijding in de duingebieden en verbetering van watergangen in Midsland-Noord", zegt dagelijks bestuurslid Harry Boon. Het slotenstelsel in het gebied tussen de Dorreveldweg en de Duinweg in Midsland-Noord is in de loop van de tijd verslechterd. Hierdoor is vooral in natte perioden lokaal sprake van wateroverlast. Om dit probleem rond de woningen op te lossen, geeft het waterschap de sloten een eenmalige opknapbeurt en stelt ze onder schouw. Dit laatste houdt in dat Wetterskip Fryslân eenmaal per jaar controleert of aangrenzende grondeigenaren de sloot goed hebben schoongemaakt, zodat het water goed kan doorstromen.

"Wij hebben met alle eigenaren van percelen die aan de watergangen grenzen persoonlijk gesprekken gevoerd en de situatie ter plaatse bekeken", vertelt Boon. Tijdens het bezoek zijn concrete afspraken gemaakt over welke werkzaamheden worden uitgevoerd en welke maatregelen op perceelniveau nodig zijn om het gewenste resultaat, minder wateroverlast en meer waterberging, te bereiken.

De aannemer, een combinatie van Duinhof Hoveniers BV en De Boer Construction, voert vanaf deze week verschillende werkzaamheden voor Wetterskip Fryslân uit, waaronder het machinaal of handmatig schonen van dichtgegroeide watergangen en het hergraven van enkele gedempte sloten. Verder worden er nieuwe duikers aangebracht en bomen en struiken verwijderd die het onderhoud van de sloten en de waterafvoer belemmeren. De meeste bomen blijven gespaard. Het waterschap zal hier en daar zorgen voor nieuwe exemplaren. De werkzaamheden duren volgens planning tot het voorjaar van 2010.

Ook op andere plekken op Terschelling pakt Wetterskip Fryslân de wateroverlast aan. Zo heeft het algemeen bestuur vorige week besloten tot de bouw van twee combigemalen bij Kinnum en Lies. Deze beide kunstwerken moeten voorkomen dat grote delen van de polder weer onder water komen te staan en straten in Midsland en de Baaiduinen onderlopen.