GroenLinks

PVV en SP zijn slechte verliezers

Afgelopen vrijdag heeft tweederde van de Ierse kiezers Yes gezegd tegen het Verdrag van Lissabon. Zo'n duidelijke kiezersuitspraak verdient respect, zou ik denken. Dat respect kunnen sommige Nederlandse tegenstanders van Lissabon helaas niet opbrengen. Ze trekken de motieven van de Ierse ja-stemmers in twijfel.

"De Ieren zijn een beetje omgekocht door Europa", stelt Barry Madlener van de PVV. De Ierse banken liggen inderdaad aan het infuus van de Europese Centrale Bank, maar dat geldt voor veel meer banken in Europa. Had Madlener liever gezien dat Ierland en andere EU-landen IJsland achterna waren gegaan? Banken die omvallen en buurlanden die failliet gaan, zou het Nederlands belang daarmee gediend zijn? Nee, natuurlijk. Ook zonder referendum over Lissabon hadden we Ierland, partner in de eurozone, niet in de steek kunnen laten.

"De bevolking is bang gemaakt", zegt Dennis de Jong van de SP. Hij slaat de plank mis. De meeste Ieren hebben zich juist niet bang laten maken door het nee-kamp. De groteske affiches die suggereerden dat het Verdrag van Lissabon zou leiden tot een lager minimumloon, geaborteerde baby's en euthanasie op ouderen misten hun uitwerking.

Dat kwam mede doordat de Europese Unie begripvol heeft gereageerd op het eerste referendum in 2008, toen een krappe meerderheid van de Ieren tegen Lissabon stemde. Ierland kreeg de (strikt genomen overbodige) toezegging dat het baas zouden blijven over de eigen abortuswetgeving, directe belastingen en defensiebeleid. Bovendien zou elk EU-land een eigen eurocommissaris mogen blijven leveren. Deze concessies hebben de Ieren niet bang gemaakt, maar juist gerustgesteld.

Over bangmakerij gesproken. De SP kan er zelf ook wat van. Herinnert u zich dit affiche nog?

De PVV en de SP nemen de Ierse kiezers niet serieus, maar weten het beter. Ze zijn slechte verliezers.

Ik heb even nagezocht hoe GroenLinks vorig jaar reageerde op het eerste Ierse referendum over Lissabon. Tweede-Kamerlid Mariko Peters verklaarde toen:

"We moeten onderzoeken op welke wijze de EU tegemoet kan komen aan de bezwaren van de nee-stemmers, zonder afbreuk te doen aan de democratische stappen vooruit die het verdrag bevat."

Die reactie was heel wat sportiever. Het is uiteindelijk deze respectvolle aanpak geweest die de Ierse kiezers verzoend heeft met het Verdrag van Lissabon. Europa kan de toekomst met wat meer vertrouwen tegemoet zien.
4 oktober 2009 21:21