ProRail

Persbericht

05-10-2009

Herstel percelen natuur en bos in Gelderland

Na de oplevering en ingebruikname van de Betuweroute A15 tracé, verricht ProRail momenteel ook de laatste her- en aanplantwerkzaamheden in Gelderland. Met het herstellen van natuur en bos in het gebied rond de Betuweroute, sluit ProRail haar werkzaamheden op grond van de Boswet af. De herplanting betreft een gebied van in totaal 6 percelen met een oppervlakte van 27 hectare. Het gebied wordt begrensd door de Betuweroute en rijksweg A15 en vanaf knooppunt Ressen tot iets ten westen van knooppunt Valburg.

Omwille van deze herplant is - in overleg met de gemeente Overbetuwe, Staatsbosbeheer, Stichting Gelders Landschap, Waterschap Rivierenland, Rijkswaterstaat en ProRail - een plan ontwikkeld om een aantal percelen binnen de gemeente Overbetuwe her in te richten. Bij het ontwerp hiervan is uitgegaan van het lokale landschap en maakt men gebruik van streekeigen plantensoorten en bomen. Zo worden bijvoorbeeld naast het aanplanten van bospercelen, bomenrijen en grasvelden, in percelen natuurvriendelijke oevers, poelen, schapendrinkplaatsen en een veebrug aangebracht. Ook is in het ontwerp nabij de Zwarteweg een wandelroute met picknickplaats opgenomen. Op deze wijze wordt tevens voldaan aan een eis om de Betuweroute harmonieus in het landschap te laten opnemen.

Het project zal nog dit jaar worden opgeleverd en overgedragen aan het Gelders Landschap, die het in de toekomst zal beheren.

[s?pers.persberichten.actueel.regionaal.herstelpercelennatuurenbosinge lderland&category=Regionaal]