Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
5 oktober 2009

FINALISTEN VOOR TITEL NOORD-HOLLANDSE HELD BEKEND

Uit honderden aanmeldingen zijn zestien Noord-Hollanders geselecteerd in de race naar de titel Noord-Hollandse Held. Zij worden elke maandag geportretteerd in het nieuwe televisieprogramma 'Noord-Hollandse Helden' op RTV Noord-Holland. In de grote finale op 30 november wordt uitgemaakt wie de titel officieel mag dragen.

Na een lange stemperiode zijn uiteindelijk zestien Noord-Hollanders genomineerd om tot Noord-Hollandse held verkozen te worden. Via de website www.noordhollandsehelden.nl konden bewoners van de provincie Noord-Holland een held voordragen of stemmen op een held naar keuze. De helden worden in een reeks van acht afleveringen geportretteerd. Op 30 november wordt tijdens een feestelijke finale bekend gemaakt wie de titel van Noord-Hollandse held mag dragen. Naast de eer krijgt de winnaar een geldprijs voor een goed doel naar keuze.

De helden in de eerste aflevering
In de eerste aflevering worden de helden Broos Docter en Dik Oenen geportretteerd. Broos Docter is samen met zijn gezin bijna 24 uur per dag bezig met reddingsbrigade Rescue Medemblik. Naast zijn vrouw maakt ook zijn zoon deel uit van de vrijwillige bemanning. Bij het eerste oproepsignaal sprint hij naar de reddingsboot om uit te rukken en mensen in nood te helpen.

Held Dik Oenen zat te genieten van zijn krantje en sigaretje toen hij buiten lawaai hoorde. Dik rende naar buiten op zijn sloffen en hoorde dat er een kind in het water lag. Hij aarzelde geen moment, sprong in de sloot en voelde pas na vijf minuten het lichaam van kleine Fatima op de bodem. Hij pakte haar uit het water en begon direct met reanimeren totdat de professionals het van hem overnamen. De kleine Fatima speelt nu regelmatig met zijn kleindochter. Om dat te zien is voor Dik het grootste geschenk. Naast de twee finalisten worden ook historische helden belicht in elke aflevering. In deze eerste aflevering staan Dorus Rijkers, de reddingsheld van Den Helder en Pa Sem, de held van de Bijlmer centraal.

Alle zestien genomineerden zijn te vinden op de website www.noordhollandsehelden.nl waar uiteraard ook gestemd kan worden op de finalisten.

Noord-Hollandse helden wordt mede mogelijk gemaakt door extra financiering van de provincie Noord-Holland. Het programma wordt geproduceerd door CCCP. De presentatie is in handen van Henny Huisman.

Uitzendingen 'Noord-Hollandse Helden' elke maandag vanaf 5 oktober: om 18.30 uur en daarna elke twee uur herhaald.


---

Noot voor de redactie (