Gemeente Winterswijk


Akkoord van Groenlo: Achterhoek wil zelf in duurzame energiebehoefte voorzien

5 oktober 2009

Doetinchem - Wat is nodig om in de Achterhoek veel meer duurzame energie op te wekken voor eigen gebruik? Zo veel dat we op lange termijn 100% duurzame energieopwekking realiseren en als gevolg daarvan in 2020 al 50% minder CO2 uitstoten? Aan mogelijkheden ontbreekt het niet: alleen al de jaarlijkse twee miljoen ton mest en 17.000 ton snoeihout (voorbeelden van 'biomassa') leveren genoeg energie om ruim 75.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien. De Achterhoek met zijn ruimte en groen kan zich prima ontwikkelen tot een zogenaamd 'energielandschap'.

Doorbraak
Er zijn veel initiatieven, de politieke wil en het ondernemerschap zijn er ook. Hoe brengen we dat alles samen om een echte doorbraak te realiseren? De overheid lijkt de ideale regisseur om partijen met elkaar in contact te brengen en initiatieven verder te brengen. Gemeente Oost Gelre was dan ook gastheer voor de Achterhoekse gemeenten en voor ondernemers en inwoners bij een intensieve workshop ("Werkcentrale") gewijd aan dit vraagstuk. Het allerbelangrijkst was volgens de ruim 150 deelnemers dat er een betrouwbaar subsidiesysteem komt en dat er hard gewerkt wordt aan de regelgeving. Nu werkt die vaak eerder tegen dan mee.

Resultaat
Het Programmateam Duurzame economie van Regio Achterhoek gaat de aanbevelingen van de deelnemers op korte termijn uitwerken. TNO en de Universiteit van Twente hebben aangegeven snel onderzoek te willen doen naar een duurzame energie-omslag. Het feit dat partijen elkaar tijdens deze middag lokaal en regionaal hebben gevonden, brengt het proces in een stroomversnelling. Aldus Marieke Frank, wethouder EZ in Oost Gelre, en lid Programmateam Duurzame economie Regio Achterhoek. Met het publiekelijk ondertekenen van het "Akkoord van Groenlo" gaf een delegatie van tien personen afkomstig uit overheid, bedrijfsleven én inwoners aan vastbesloten op weg te zijn naar een 100% duurzame energie-opwekking in de Achterhoek. Ruim de helft van de aanwezigen deponeerde een ondertekend akkoord in de stembus. Zo bekrachtigden zij de resultaten van de Werkcentrale.