Gemeente Bergambacht


College moet financiële gevolgen herindeling in beeld brengen
---

De gemeenteraad van Bergambacht heeft op 29 september unaniem een motie aangenomen waarin hij het college van B&W opdracht geeft de financiële gevolgen van een mogelijke herindeling in beeld te brengen.

Aanleiding was het besluit van het college van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland om een arhi-procedure (arhi staat voor Wet Algemene Regels Herindeling) te starten voor de gemeenten in de Krimpenerwaard. De provincie wil dat de zes Krimpenerwaardgemeenten per 1 januari 2013.
één nieuwe gemeente gaan vormen

Tijdens de genoemde raadsvergadering sprak de raad opnieuw uit dat alle onderzoeken uitwijzen dat Bergambacht het goed doet. Er is voldoende bestuurskracht, een gezonde financiële basis, projecten komen tot uitvoering en de inwoners zijn uitermate tevreden over het functioneren van de gemeente.
Een meerderheid van de gemeenteraad staat daarom nog steeds op het standpunt dat zelfstandigheid, voortzetting en intensivering van de huidige K5-samenwerking de beste keuze is voor de nabije toekomst van Bergambacht.

Anderzijds sluit de gemeenteraad ook zijn ogen niet voor de ontwikkelingen die zich rondom de gemeente afspelen. Er is dan ook unaniem aangegeven dat, als mocht blijken dat een herindeling onvermijdelijk is, de gemeenteraad ervoor kiest het gebied van de Krimpenerwaard als eenheid te blijven zien, omdat opdeling in niemands belang is. Een gemeente bestaande uit minimaal de huidige K5-gemeenten Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven en Vlist heeft dan de voorkeur.

De raad vindt wel dat dit standpunt nader onderzocht moet worden om tot een goed definitief oordeel te kunnen komen. Vooral wordt van groot belang geacht te weten hoe de financiële positie van een eventuele nieuwe gemeente er uit zou zien.
De gevolgen van een mogelijke samenvoeging van de K5-gemeenten met Krimpen aan den IJssel moeten goed voor het voetlicht gebracht worden. Ook een K6 is nog een mogelijke optie.

Om deze reden heeft de gemeenteraad via een motie het college van B&W opgedragen antwoorden te verkrijgen op de hiervoor genoemde vragen. Een en ander kan dan worden ingebracht tijdens de gesprekken met het college van Gedeputeerde Staten in de maanden oktober en november.


---