Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 1 juli 2009

Theater na Tomaat. Veertig jaar theatervernieuwing in Nederland Een tentoonstelling van het Amsterdams Historisch Museum en Theater Instituut Nederland

Precies veertig jaar geleden, op 9 oktober 1969, vond de roemruchte Aktie Tomaat plaats. Als protest tegen het vastgeroeste toneelklimaat werden in de Amsterdamse Stadsschouwburg tomaten gegooid naar de acteurs. De tentoonstelling Theater na Tomaat, die op 5 oktober in het Amsterdams Historisch Museum van start gaat, blikt terug op de vernieuwingen die op de Aktie volgden en die hebben geleid tot de unieke rijkdom en veelzijdigheid van het hedendaagse Nederlandse theater.

Aktie Tomaat veranderde het Nederlandse theaterbestel ingrijpend. Jonge theatermakers en initiatieven kregen na Aktie Tomaat eindelijk meer kansen. Op zoek naar nieuw publiek, maatschappelijke betrokkenheid, andere werkvormen en podia kwam een breed scala aan bijzonder en hoogstaand theater tot bloei. In deze periode ging men in collectieven werken, trok men de schouwburgen uit, werden spektakelstukken gemaakt voor bijzondere locaties en richtte men zich op specifieke publieksgroepen.

De tentoonstelling Theater na Tomaat begint vanzelfsprekend met het moment dat toneelgezelschap De Nederlandse Comedie eind jaren zestig het mikpunt werd van de actievoerders. Het toneelbestel, het sterrentoneel en de elitaire voorstellingen waren hen een doorn in het oog. Vervolgens maakt de tentoonstelling in vogelvlucht een tocht langs de makers, groepen en producties, die daarna ontstonden en beeldbepalend zijn geweest voor de ontwikkelingen van het Nederlands theater (zoals het Werkteater, Dogtroep, het jeugdtheater en de producties van Mickery). Theater na Tomaat trekt de lijn door naar theatermakers die nu de diversiteit en rijkdom van het Nederlandse theater vertegenwoordigen, zoals Toneelgroep Amsterdam, Lotte van den Berg, Eric de Vroedt, Dries Verhoeven, en MC (Made in da Shade/Cosmic theater).

Theater na Tomaat in het Amsterdams Historisch Museum is dit jaar de derde in een reeks tentoonstellingen die Theater Instituut Nederland (TIN) maakt in samenwerking met verschillende musea over belangrijke ontwikkelingen in het Nederlands theater in de afgelopen decennia.

Het Amsterdams Historisch Museum organiseert Theater na Tomaat in het kader van the Sixties NOW. Onder deze titel brengt het museum ook Maagdenhuis bezet '69, foto's Paul van Riel en de expositie Ruigoord (werktitel), met portretten van Hennie van der Vegt.

Theater na Tomaat is te zien van 5 oktober 2009 t/m 7 februari 2010.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het SNS REAAL Fonds.