Ingezonden persbericht


Persbericht

Siemens demonstreert zowel PLM-oplossingen als productiesystemen op EMO Milaan 2009 ~ Siemens laat zien hoe de virtuele werkvloer en de fysieke onderdelenproductie samenkomen ~

's-Hertogenbosch, 9 september 2009 - Siemens toont een exclusieve combinatie van PLM software, productiesystemen en apparatuur op de EMO Milaan 2009. De gecombineerde oplossing wordt gepresenteerd door Siemens PLM Software, een business unit van de Siemens Industry Automation Division en aanbieder van software en diensten voor product lifecycle management (PLM), en de Siemens Drive Technologies Division, wereldwijd toonaangevend leverancier van producten en diensten voor productie- en CNC-verspaningsmachines.

EMO, een tweejaarlijkse vakbeurs voor producenten van CNC-verspaningsmachines- en systemen, robots en automatiseringsproducten, vindt dit jaar plaats van 5 tot 10 oktober in Milaan, Italië.

Het software-portfolio van Siemens PLM Software op deze editie van EMO richt zich op het gehele proces tussen het initiële idee en de uiteindelijke productie: van CAD/CAM-systemen voor productontwikkeling en onderdelenprogramma's tot optimalisatie van de postprocessor en de CNC-parameters. Ook heeft Siemens PLM Software oplossingen voor online en offline simulaties waarmee het productieproces op de PC kan worden gecontroleerd en geoptimaliseerd.

"Siemens PLM Software en Siemens Drive Technologies lopen voorop in het samenbrengen van virtuele en fysieke werelden. Hierdoor bieden we onze klanten -- de producenten en gebruikers van CNC-verspaningsmachines - significante concurrentievoordelen door een snellere time-to-maket en hogere productiviteit", zegt Dr. Helmuth Ludwig, president, Siemens PLM Software. "Fabrikanten hebben meer dan ooit tevoren behoefte aan tools die hun productiviteit, concurrentiepositie en winstgevendheid verbeteren. De oplossingen van Siemens zorgen ervoor dat de productie in één keer goed is, maar ook voor een beter gebruik van apparatuur en een grotere productkwaliteit."

"Een fabrikant van CNC-verspaningsmachines kan, vanuit het perspectief van een gebruiker, de specificaties, kenmerken en nuances van het machinale bewerkingsproces accuraat emuleren (1) in een virtuele omgeving, voordat het uiteindelijke product fysiek geproduceerd wordt. Dat hoeft op de werkvloer dus niet nog een keer herhaald te worden", aldus Florian Güldner, Analyst Automation, ARC Advisory Group. "Met virtuele emulatie kunnen fabrikanten een concurrentievoordeel behalen, door de maximalisatie van de Overall Equipment Effectiveness (OEE); kostbare productieapparatuur wordt zo effectief mogelijk ingezet en dat levert aanzienlijke besparingen op."

Virtual Machine
Siemens PLM Software toont tijdens EMO 2009 ook zijn Virtual Machine-technologie. Op een PC wordt een één-op-één kopie getoond van een CNC-verspaningsmachine en een virtuele Sinumerik®-sturing. Deze simulatietechnologie maximaliseert de productiviteit van de machine doordat de fysieke machine niet meer uit de productie gehaald hoeft te worden. De Virtual Machine levert de nieuwe generatie NC-programmeringsvalidatie en biedt de mogelijkheid om instellingen te programmeren en te controleren zonder dat er een fysieke machine aan te pas komt. Hierdoor worden fouten voorkomen en wordt de installatietijd verkort.

Voor complexe machinewerkzaamheden kan het één tot anderhalve dag duren voordat de CNC-verspaningsmachine een nieuw onderdeel kan produceren. Dit heeft vanzelfsprekend een negatief effect op de productiviteit van de machine.

De INDEX Group, wereldwijd één van de grootste fabrikanten van CNC-machines, wilde een efficiëntere instelling, programmering en validatie van zijn multifunctionele productieomgeving. Het bedrijf heeft de innovatieve Virtual Machine technologie van Siemens PLM Software geïmplementeerd om CNC-verspaningsmachines meer in te kunnen zetten voor productiewerk, om conflicten te vermijden en de installatietijd tot negentig procent te verlagen zonder dat daar extra training voor nodig is.

"Het belangrijkste idee achter de virtuele machine was het installeren van een één-op-één kopie van de CNC-verspaningsmachine op een computer en die beschikbaar te stellen als een tool voor de machinebediende", zegt Eberhard Beck, Head of Electronic Control Systems, INDEX. "Virtuele machinale bewerking is slechts het begin. In samenwerking met Siemens gaan we door met het optimaliseren van de bedrijfsprocessen van constructie tot productie zodat we nog efficiënter kunnen produceren in de toekomst."

Een video case study van deze implementatie bij de INDEX Group is te vinden op: www.siemens.com/plm/emo. Voor meer informatie over de INDEX Group, bezoek www.index-werke.de.

Van virtuele tot fysieke onderdelenproductie
Naast de Virtual Machine zal Siemens PLM Software ook laten zien hoe het constructieproces kan worden uitgebreid van productontwerp tot de CNC-verspaningsmachine; de virtuele wereld van constructieontwerp en planning wordt zo verbonden aan de 'echte' wereld op de werkvloer. Daarnaast kunnen oplossingen voor onderdelenproductie worden toegepast in de meest uiteenlopende sectoren, van lucht- en ruimtevaart, tot machinebouw, medische apparaten en automotive.

Een goed voorbeeld van hoe de virtuele wereld kan worden verbonden met de echte, is de geoptimaliseerde CAM-CNC verbinding met geavanceerde postprocessing. De NX(TM) CAM-software van Siemens PLM Software levert output die goed aansluit bij de geavanceerde functies op de Sinumerik-besturing van Siemens, voor een betere kwaliteit oppervlakteafwerking, geavanceerde tool axis control en een snellere machinale bewerking.

Om het PLM bedrijfsproces op de werkvloer te illustreren, zullen een aantal demonstraties worden gegeven, waaronder het ontwerp van kunststof spuitgiet-tools met NX, hoge snelheid machinale bewerking met NX CAM voor NC-programmering en machinale simulatie en geavanceerde postprocessing voor de Siemens Sinumerik-besturing. De tweede demonstratie is gericht op een complex onderdeel dat vaak wordt gebruikt in de luchtvaart en in energiecentrales. De demonstratie laat zien hoe een onderdeel kan worden ontworpen met de softwarefunctionaliteit van NX CAD hoe NX CAM kan worden ingezet voor de programmering van vijfassers. Op de EMO-stand van Siemens worden voorbeeldonderdelen gefabriceerd, gebruik makend van een vijfassige high speed freesmachine, uitgerust met een Sinumerik 840D sl controller.

Voor meer informatie over de aanwezigheid van Siemens op EMO bezoek www.siemens.com/plm/emo.