Vrije Universiteit Amsterdam

Architectuurkennismanagement: het ondersteunen van architecten en auditors


* Startdatum: 05-10-2009


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Architectuurkennismanagement: het ondersteunen van architecten en auditors


* Spreker: R. Farenhorst


* Promotor: prof.dr. J.C. van Vliet


* Onderdeel: Faculteit der Exacte Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Exacte wetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Bij het bouwen van software beschrijft de softwarearchitectuur hoe de software in grote brokken is opgedeeld. De `bouwtekeningen' van de software geven echter niet alle belangrijke kennis over de architectuur weer. Zo'n bouwtekening zegt bijvoorbeeld niets over de ontwerpbeslissingen die tot de opdeling van de software geleid hebben, of de motivering achter die beslissingen. Een prangende vraag is hoe dit soort architectuurkennis beheerd moet worden. Rik Farenhorst en Remco de Boer onderzochten in het GRIFFIN-project met een consortium van academische en industriële partners de hedendaagse problematiek rond architectuurkennismanagement.

Op basis van een praktijkanalyse identificeren Farenhorst en De Boer vier typische problemen met het gebruik van architectuurkennis, waarvan er twee in het proefschrift centraal staan: het delen van architectuurkennis binnen en tussen organisaties en het ontdekken van architectuurkennis in bestaande documenten en informatiesystemen.

Met betrekking tot het delen van architectuurkennis blijkt dat architecten weliswaar graag architectuurkennis ontvangen, maar minder graag hun eigen kennis overdragen. Om architecten te stimuleren meer aan kennisdeling te doen, stellen Farenhorst en De Boer voor gebruik te maken van het `Just-in-Time' (JiT)-principe. Zij reiken een aantal technische en organisatorische maatregelen hiervoor aan en analyseren het gebruik van een JiT-architectuurkennisportaal in de praktijk.

Het ontdekken van architectuurkennis speelt een belangrijke rol in kwaliteitsbeoordelingen. Hierbij moet een auditor onder tijdsdruk zeer veel documentatie bestuderen om zich een beeld te vormen van de kwaliteit van de software. Farenhorst en De Boer beschrijven de rol van architectuurkennis in dit proces en stellen technieken voor om auditors door de documentatie te loodsen en te ondersteunen bij het vastleggen van het gewenste kwaliteitsniveau.

Het volledige proefschrift is hier te downloaden.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam