Nederland in wereldtop met inzameling e-waste en batterijen

05/10/2009 06:00

Creative Venue BV

Nederland in wereldtop met inzameling e-waste en batterijen

Anderhalf miljard lege batterijen, een miljard kilo afgedankte apparatuur

Zoetermeer/ Woerden, 5 oktober 2009 - De verzamelde producenten van elektrische en elektronische apparatuur, ICT-apparatuur en batterijen in Nederland hebben het afgelopen decennium een indrukwekkende hoeveelheid e-waste en lege batterijen ingezameld en gerecycled. Dit jaar passeerde STIBAT de grens van anderhalf miljard batterijen en in 2010 zullen NVMP en ICT-Milieu de miljardste kilo elektrische en elektronische apparatuur inzamelen. Daarmee behoort ons land tot één van de grootste inzamelaars van e-waste en batterijen ter wereld. Tijdens het symposium 'Moving Forward in Recycling' op 8 oktober 2009 gaan de producenten bekijken hoe ze de inzamelhoeveelheden verder kunnen verhogen. Zo willen de producenten van elektrische en elektronische apparatuur al in 2011 nog eens jaarlijks 35.000 ton extra gaan inzamelen.

Het symposium is een gezamenlijk initiatief van de drie inzamelsystemen NVMP, ICT-Milieu en STIBAT en heeft als onderwerp 'Producentenverantwoordelijkheid' in Nederland en daarbuiten. Onder het motto 'van goed naar beter' kijken de producenten terug op de inzamelsuccessen, maar vooral vooruit naar de mogelijkheden om de huidige aanpak verder te optimaliseren.

Consumentencampagnes

Tijdens het symposium zullen niet alleen de ambities van de diverse inzamelsystemen worden belicht, maar ook de initiatieven om deze te realiseren. Zo zal onder meer aandacht worden besteed aan de onlangs gesloten overeenkomst met de NVRD en VNG met betrekking tot een verdere optimalisatie van de afgifte van e-waste door gemeenten. Maar ook aan de geplande overeenkomst met de detailhandel met betrekking tot de overdracht van door de retail ingenomen e-waste.

Daarnaast zal er aandacht zijn voor de lopende consumentencampagnes en wordt er door de drie inzamelsystemen een nieuw inzamelmiddel voor in huis gepresenteerd. In deze verzamelbox - de 'Jekko' - kunnen in huis rondslingerende apparaten, spaarlampen, batterijen en cartridges centraal worden opgeslagen om efficiënt te worden afgedankt. Het eerste exemplaar van de 'Jekko' zal feestelijk worden overhandigd aan Hans Alders, destijds als minister van VROM verantwoordelijk voor de eerste activiteiten op e-waste recyclinggebied. Tot slot zal de politie IJsselland een presentatie verzorgen over het opsporen van illegale e-waste exportstromen.

Nieuw platform

Het symposium zal onder meer worden bijgewoond door kamerlid Remi Poppe (SP). Deze laatste zal ook deelnemen aan de paneldiscussie over tien jaar producentenverantwoordelijkheid, de nieuwe WEEE Directive en de wenselijkheid van een nieuw platform waarin niet alleen producenten maar ook gemeenten en consumenten vertegenwoordigd zijn.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.producenten-verantwoordelijkheid.nl