Nederlandse Hartstichting

Nationale campagne: Nederland zegt Ja. tegen orgaandonatie

maandag 5 oktober 2009

Nederland zegt Ja. tegen orgaandonatie. Een unieke nationale campagne voor orgaandonatie. Twaalf partijen, waaronder het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) en de Hartstichting zijn initiatiefnemer.

Het tekort aan donororganen terugdringen. Dat is het doel van deze driejarige campagne.

Ja of Nee?
Ruim zeven miljoen mensen in Nederland hebben nog geen 'ja' of 'nee' gezegd tegen het donorschap. Bijna drie miljoen van hen staan wél positief tegenover orgaandonatie.

Aan iedereen die zich nog niet als donor geregistreerd heeft, vragen we een keuze te maken over orgaandonatie: ja of nee?

Tekort orgaandonaties
De wachttijd in Nederland voor een donororgaan is lang. In 2008 stonden 1300 mensen op de wachtlijst. Een nierpatiënt wacht gemiddeld vier jaar op een donornier. Voor andere organen is de wachttijd gemiddeld een jaar.

De wachttijd is voor mensen vaak te lang. Ruim 150 mensen overleden vorig jaar, omdat er niet op tijd een donororgaan was. Voor 570 mensen was er wel een donororgaan. Zij konden wél geholpen worden.

Meer informatie
Via de campagnewebsite www.jaofnee.nl vindt u alle informatie over deze campagne. Vanaf maandag 5 oktober 2009 ziet u de campagne op televisie, radio, online en in buitenreclame.