Regering.nl


Verhagen en Timmermans blij met Iers 'ja'

Nieuwsbericht | 05-10-2009

De Ierse bevolking heeft in een referendum 'ja' gezegd tegen het Verdrag van Lissabon. Minister Verhagen en staatssecretaris Timmermans (BZ) reageren verheugd.

Volgens minister Verhagen is hiermee 'een grote stap gezet op weg naar een slagvaardiger en democratischer Europa'.

In juni 2008 stemde een meerderheid van de Ierse kiezers nog tegen het Verdrag van Lissabon.

Staatssecretaris Timmermans: 'Het Verdrag van Lissabon is goed voor de Europese Unie en goed voor Nederland. Daarom ben ik blij dat de Ieren 'ja' hebben gezegd'.

'Europa staat voor enorme uitdagingen die wij gezamenlijk van een antwoord moeten voorzien. Denk aan klimaatverandering, de kredietcrisis, de veranderende verhoudingen in de wereldordening en de vergrijzing. Het is nu tijd om op te houden met praten over de spelregels en ons weer te richten op het spel', aldus Timmermans.

Verdrag van Lissabon

Het Verdrag van Lissabon moet de Europese Unie van 27 lidstaten beter bestuurbaar en democratischer maken. Er komt een vaste voorzitter van de Europese Raad en een Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlands beleid.

Het verdrag gaat in als alle 27 lidstaten het hebben geratificeerd. Timmermans hoopt dat ook de presidenten van Tsjechië en Polen snel hun handtekening zetten, 'zodat het hele proces is afgerond'.

Meer informatie


* Nieuwsbericht ministerie van BZ
05-10-2009

Zie ook


* Iers referendum (BZ)

* Europese verdragen