Partij van de Arbeid

Den Haag, 4 oktober 2009

Vragen van de leden Heerts en Eijsink (beiden Pvda) aan de Minister van Justitie en de Minister van Defensie

over de rol van militairen op 7 augustus 2002 naar aanleiding van de uitzending van Argos


1. Heeft u kennis genomen van de uitzending van het programma Argos waarin wordt gesproken over de rol van Nederlandse militairen bij een actie op 7 augustus 2002?{1}


2. Wat was de rol van alle betrokken Nederlandse commando's en andere Nederlandse militairen zowel tijdens de voorbereiding van de actie, de gehouden actie en na afloop?


3. Wat waren de afspraken met de functionerende Afghaanse autoriteiten op dat moment?


4. Wanneer is het onderzoek van de Koninklijke marechaussee gestart, op basis van welke melding en wat was de status van het onderzoek? Hoeveel tijd zat er tussen het incident en de start van het onderzoek?


5. Is naar uw oordeel alle beschikbare informatie die bekend was bij de commando's en militairen ter beschikking gesteld van de Koninklijke marechaussee? Zijn er tijdens het onderzoek of op enig moment tot op heden Nederlandse commando's gehoord door de Koninklijke marechaussee?


6. Is er in het onderzoek samengewerkt met de Duitse Justitie en zo ja op welke wijze? Is er bij het bekend worden van nieuwe informatie in
7. 2008 overwogen een nieuw onderzoek te starten in samenspraak met de Duitse Justitie?


8. Wanneer is het Openbaar Ministerie ingeschakeld in deze kwestie en door wie?


9. Klopt het dat er materiaal, zowel schriftelijk als op foto's zoek is geraakt of vernietigd?


10. Was de toenmalige Minister van Defensie op de hoogte gesteld van het incident, zo ja wanneer en basis van welke melding?


11. Wat was de juridische status van de Nederlandse commando's en van welke missie maakten zij deel uit? Welke bevoegdheden hadden zij?


12. Wat was de juridische status van de overige Nederlandse militairen en van welke missie maakten zij deel uit. Welke bevoegdheden hadden zij?


13. Hoe beoordeeld u het feit dat er kennelijk informatie en beeldmateriaal zoek is geraakt?


14. Waarom is de Tweede Kamer niet op de hoogte gebracht van het incident?


15. Hoe beoordeeld u de uitspraak van een Defensiewoordvoerder dat de Tweede Kamer niet was geïnformeerd omdat de Nederlandse militairen geen fouten hadden gemaakt? {2}


16. Is de Commissie voor de Inlichtingen en veiligheidsdiensten wel geïnformeerd en zo ja wanneer?


17. Bent u met de PvdA fractie van mening dat gelet op alle nu beschikbare informatie een nieuw (strafrechtelijk) onderzoek op zijn plaats is zodat volledige waarheidsvinding naar zowel het incident als de gehele afhandeling kan plaatsvinden waardoor er geen misverstanden meer zullen zijn over de rol van alle betrokken Nederlanders?

{1} Argos 3 september 2009
{2} ANP bericht 2 september 2009

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl