Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, 5 oktober 2009

Letsel veelal ernstiger dan bij andere sporten

Aantal blessures wintersport onveranderd hoog

Jaarlijks lopen zo'n 59.000 wintersporters een blessure op, zowel op buitenlandse pistes als op Nederlandse (indoor)skibanen. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van Consument en Veiligheid over de afgelopen 3 jaren. De meest voorkomende letsels zijn gescheurde knie- en kruisbanden, verstuikte enkels en polsfracturen. De laatste jaren stijgt het aantal hoofdletsels. Alarmcentrale SOS International registreerde vorig seizoen bijna 100 hoofdletsels ten opzichte van 20 tot 30 in de jaren daarvoor.

Hoewel de kans op een blessure tijdens de wintersport niet groter is dan bij andere sporten zijn deze wel vaak ernstiger. Uit onderzoek van TNO en de Nederlandse Ski Vereniging blijkt dat in 60% van de gevallen een medische behandeling noodzakelijk is. In 12% van de gevallen moet een chirurgische ingreep worden verricht. Het onderzoek legt de oorzaak van veel blessures bij een slechte voorbereiding op de wintersport.

Woordvoerder Joris Gieske van de Skivereniging: "Wij hameren al jaren op het belang van goede voorbereiding. Toch gaat ruim 75% van de wintersporters oververmoeid en ongetraind op vakantie. De kans op blessures stijgt in deze gevallen met 50%. Bovendien geniet deze groep niet optimaal van de wintersport. Deze mensen brengen weinig tijd door op de piste omdat zij fysiek niet in staat zijn om meerdere uren achtereen te skiën. Daarvoor moet je fit zijn. Dan beleef je meer plezier en voorkom je blessures."

Nederlandse wintersporters staan maar één of twee weken per jaar op de piste. Daarom adviseert de NSkiV enkele lessen te nemen om de techniek op te frissen. Verspreid over heel Nederland worden op de skibanen het gehele jaar door lessen aangeboden voor beginners tot gevorderden. Daarnaast bieden verschillende wintersportverenigingen techniektrainingen aan voor o.a. langlaufen en Nordic Walking.

Ook een fysieke voorbereiding wordt aanbevolen. Gieske: "Zelfs wie veel sport moet zich specifiek op wintersport voorbereiden. Skiën, snowboarden en langlaufen zijn nu eenmaal heel andere sporten dan voetbal, hockey, tennis, fietsen of hardlopen. Iemand die 6 weken voor zijn wintersportvakantie begint met een specifieke training zal een duidelijk verschil merken. Je raakt minder snel vermoeid en haalt dus in alle opzichten meer uit je vakantie. Bovendien verklein je de kans op blessures nóg verder."

Een goede voorbereiding begint op www.wintersport.nl, waar alle bij de Nederlandse Ski Vereniging aangesloten verenigingen en (indoor)skibanen staan vermeld. Wintersporters kunnen hier terecht voor ski- en snowboard lessen en SneeuwFit cursussen (indoor en outdoor cursussen ter voorbereiding op de wintersport). Wie zich thuis wil voorbereiden kan SneeuwFit oefeningen downloaden van www.wintersport.nl/voorbereiding.

Op www.voorkomblessures.nl kunnen aankomend wintersporters een test doen om te bepalen of zij goed zijn voorbereid op hun vakantie. Hier zijn ook tal van tips te vinden om blessures te voorkomen.


Noot voor redacties
Voor meer informatie en cijfers van dit onderzoek:

Nederlandse Ski Vereniging, Joris Gieske, persvoorlichter

telefoon 070 - 310 11 30, mobiel 06 - 53 96 39 84, e-mail: j.gieske@ski.nl



Ingezonden persbericht