Provincie Noord-Brabant



|Datum         |
|5 oktober 2009|
|Nummer        |
|214           |

Meer jongeren en ouderen werkloos
Lichte opleving in de industrie

De werkloosheid in Brabant neemt vooral toe onder oudere werknemers, jongeren en laag opgeleiden. Wel blijft Brabant met 5,5% onder het landelijk gemiddelde. De verwachtingen en resultaten van de Brabantse industrie zijn wel iets positiever. De industriële activiteiten zijn in het tweede kwartaal van 2009 minder sterk gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal.

Dit staat in de Economie Monitor Brabant van provincie Noord-Brabant over het tweede kwartaal van 2009. Met de Monitor brengt de provincie de ontwikkelingen en gevolgen van de economische recessie in beeld. Zo kan de provincie gerichte acties uitvoeren.

Werkloosheid
De jeugdwerkloosheid onder de 27 jaar is opgelopen tot 7.360 personen, dat wil zeggen bijna 12% van alle werkzoekenden. Dit is ondanks het feit dat veel jongeren langer doorstuderen, om op een gunstiger moment de arbeidsmarkt te betreden. Het totaal aantal werklozen is toegenomen tot 5,5%. Dit is een stijging van 0,3% ten opzichte van vorig kwartaal, maar nog altijd minder dan het landelijk gemiddelde van 6,1%.

Gedeputeerde Lily Jacobs: "Het zijn de meest kwetsbare groepen die het hardst getroffen worden. Daarom pakken we nu de jeugdwerkloosheid aan samen met bedrijven, gemeenten en sociale partners. Zo komen bijvoorbeeld leer-werktrajecten tot stand en worden vraag en aanbod beter afgestemd."

Ondanks de crisis is het verloop in het vacature-aanbod in het tweede kwartaal van 2009 in Brabant relatief groot. Verreweg het grootste deel van de ingediende (8.500) en openstaande (7.000) vacatures bij het UWV Werkbedrijf zijn te vinden in de zakelijke dienstverlening (47 cq. 44%). In alle regio's staan nog voldoende vacatures open voor beroepen als productiemedewerker, chauffeur en verzorgend personeel. Het is dus moeilijk voor bedrijven om passend personeel te vinden.

Vertrouwen
Bij de resultaten en verwachtingen van de industrie is een voorzichtige opleving te zien. De industriële activiteiten zijn minder sterk gedaald ten opzichte van vorig kwartaal. Ook bij de voor Nederland en Brabant belangrijke zakenpartners als Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten begint de economie langzaam weer te draaien. In de uitzendbranche, een goede indicator voor de conjunctuur, zijn de uren fors gedaald in de afgelopen 1,5 jaar. In het afgelopen kwartaal is deze daling afgevlakt en dus lijkt economisch herstel in zicht. Werknemers daarentegen hebben minder vertrouwen dat ze elders werk kunnen vinden. Van de werknemers boven de 40 jaar, geeft 95% de leeftijd als belangrijkste factor hiervoor.

Woningmarkt
De huizenmarkt is in Brabant, in lijn met de landelijke ontwikkeling, nauwelijks verbeterd. De prijzen van bestaande koopwoningen zijn verder gedaald, er worden minder huizen verkocht en woningen staan veel langer te koop dan vorig jaar. In de vijf grootste Brabantse steden staan woningen nu gemiddeld 120 dagen te koop, terwijl dit in meer landelijke gebieden kan oplopen tot een half jaar.

Het aantal failliessementen bij bedrijven (2.240) is het tweede kwartaal afgenomen ten opzichte van het eerste kwartaal (3.090), maar nog altijd 16% meer dan vorig jaar.

De volledige Monitor is te vinden op www.brabant.nl/kredietcrisis.