Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdamse jeugdzorg laat nieuwe zorg niet toe

De Stadsregio Amsterdam heeft besloten ook in 2010 geen ruimte te geven aan nieuwe zorgaanbieders. Dit terwijl er, net als elk jaar, weer wachtlijsten zijn met 600 kinderen die langer dan negen weken moeten wachten op de zorg die ze nodig hebben.

De Opvoedpoli heeft aangeboden om in samenwerking met onderwijs en collega-instellingen flexibele hulp op maat te leveren voor gezinnen met problemen. Zij kregen te horen van de stadsregio dat hun zorg niet op prijs werd gesteld omdat de huidige zorgaanbieders prima aan de vraag kunnen voldoen.

Met verbazing heeft de Opvoedpoli kennis genomen van dit standpunt. 'Het is toch te gek voor woorden dat er 600 kinderen op die wachtlijsten blijven staan terwijl iedereen weet dat het anders en ook nog veel goedkoper kan. Het lijkt verdacht veel op kartelvorming. De politiek en de traditionele instellingen pakken de kansen op een betere jeugdzorg gewoon niet. Ze blijven in hun eigen kringetje ronddraaien.' Aldus Linda Bijl, directeur van de Opvoedpoli.

Onlangs heeft minister Rouvoet de gemeente Amsterdam op de vingers getikt omdat ze er weer niet in geslaagd zijn om de wachtlijsten definitief weg te werken. De minister had daar extra budget voor ter beschikking gesteld.

Bijl: "In feite is de situatie nog veel erger dan veel mensen denken. Voordat een kind één van die 600 wachtlijstkinderen wordt is er in de jaren ervoor al zoveel gebeurd. Als je bij de eerste signalen dat het niet goed gaat thuis en op school direct aan de slag gaat met het kind en het gezin, kun je in veel gevallen erger voorkomen. Je voorkomt bijvoorbeeld dat een kind uiteindelijk op een gesloten afdeling van een jeugdinstelling terecht komt. Dat lukt als je als hulpverlener echt verantwoordelijkheid neemt voor het aanpakken van de problemen. Dit is nu precies wat wij hebben aangeboden.'