Fairtrade, ook naast de deur. Varkenshouderij in NOOD!

05/10/2009 12:57

DE VERENIGING VOOR VARKENSHOUDERS

Momenteel is er enkel Fairtrade met boeren aan de andere kant van de wereld, wat met ons, boeren uit eigen land???

Wij krijgen geen eerlijke prijs voor ons product! Al meer dan 2 jaar werken wij slag om slinger en uiteindelijk worden we gedwongen met verlies te verkopen. De oorzaak hiervan is de marktmacht en het rollenspel van de grote distributieketens met hun (grote) toeleveranciers, namelijk de vleesverwerkende industrie. Zekerheid van volume en stiptheid van aanleveren is hierin belangrijker dan de prijs, die dmv een open calculatie tot stand komt op basis van de zogezegde marktprijs.

Naar aanleiding van 'De Week van de Fairtrade' wil 'De Vereniging voor Varkenshouders' even stil staan bij dit gebeuren.

Fairtrade is geen liefdadigheid. Het staat voor een product dat sociaal en ecologisch verantwoord geproduceerd is tegen een correcte, faire prijs en dit geeft die boeren de kans om verder te kijken dan de dag van morgen.

Wij produceren eveneens kwalitatief en veilig voedsel en wij verwachten dan ook niet meer dan een faire vergoeding voor ons product. Enkel op die manier kan de kwaliteit en continuïteit gegarandeerd blijven.

Het wordt eens tijd dat de retail dit gaat beseffen en een einde maakt aan de prjizenoorlog die ze nu onderling voeren. Voor deze negatieve prijsspiraal draait uiteindelijk de boer op en op lange termijn zal ook de consument de dupe zijn! Plots zal er een gigantisch tekort zijn, maar géén boeren meer.

Het is bovendien een frappante vaststelling dat de grote winkelketens op hun website pronken met slogans over een 'eerlijke prijs' en 'respect voor de leverancier', terwijl we intussen allemaal weten dat hiervan geen sprake is.

Lidl heeft reeds zijn website aangepast nadat de eerste geruchten hierover werden verspreid. Is dit geen vorm van fouterkenning?

Colruyt daarentegen beweert (zie De Standaard van zat 3/10) dat ze 15% meer betalen dan de gangbare prijs. Niets is minder waar, dit komt alvast niet bij de boer terecht!

De tijd dringt en zich achter elkaar verschuilen helpt ons niet verder!

We roepen de politiek, de retail en alle schakels van de ganse keten op (dwz ook slachthuizen, de verwerkende industrie en-) hun verantwoordelijkheid te nemen en constructief aan oplossingen mee te werken.

Het is duidelijk dat het klassieke systeem van vraag en aanbod niet meer werkt. Het wordt tijd dat het verouderde prijsvormingsysteem plaats maakt voor een vernieuwd prijssysteem, een systeem waar de werkelijke kostprijs voor de boer van het levende varken in rekening wordt gebracht .

Momenteel bedraagt de kostprijs 1.40 ¤/kg terwijl op vandaag slechts 1.08 ¤/kg wordt uitbetaald aan de boer.

EINDE PERSBERICHT

Perscontact: Dhr. Steven Lafaut, communicatieverantwoordelijke

Gsm: 0478/21 87 30

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel