Gemeente Delft

Vervoerders en gemeente akkoord met milieuzone

De gemeente Delft, verladersorganisatie EVO, Transport en Logistiek Nederland (TLN) en Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) hebben een akkoord bereikt over het instellen van een milieuzone voor vrachtverkeer voor de zuidoostrand van de binnenstad van Delft. De milieuzone treedt op 1 januari 2010 in werking.

De milieuzone draagt bij aan het verbeteren van de luchtkwaliteit op de knelpunten Oostsingel, Julianalaan en de Zuidwal. In de milieuzone worden alleen schone vrachtwagens toegelaten. Vrachtwagens van acht jaar en ouder worden niet toegelaten omdat ze een relatief grote bijdrage leveren aan de vervuiling van de lucht.

Wethouder Merkx (Milieu en Duurzaamheid): "We hebben in nauw overleg met de vervoersorganisaties naar een oplossing gezocht voor luchtkwaliteitknelpunten in Delft. Met deze milieuzone verbeteren we zeker de luchtkwaliteit maar daarnaast nemen we ook nog andere maatregelen om de leefbaarheid in de stad te verbeteren. Zoals het inzetten van schonere voertuigen in ons gemeentelijk wagenpark en de nieuwe aardgasbussen van Veolia voor ons openbaar vervoer. Ook gaan we met ondernemers in overleg over stedelijke distributie: bijvoorbeeld over het bundelen van afvalstromen en het organiseren van bundelen van pakketpost en einddistributie per fiets."

5 oktober aanstaande organiseert de gemeente samen met de vervoerders een informatieavond over de milieuzone voor bewoners, ondernemers en belangenverenigingen uit de binnenstad en omgeving. Zij worden hiervoor binnenkort uitgenodigd.

De milieuzone is opgenomen in een verkeersbesluit. Na een periode van gewenning, start vanaf 1 april 2010 de intensieve handhaving van de milieuzone. De handhaving gebeurt door de inzet van buitengewoon opsporingsambtenaren.

De maatregel komt voort uit het convenant 'Stimulering schone vrachtauto's en milieuzonering' dat de gemeente Delft, overheid, brancheorganisaties van de vervoerders, verladers- en ontvangersorganisatie en diverse andere gemeenten in 2006 ondertekenden. Het convenant beschrijft de afspraken tussen de verschillende partners van het convenant en de verplichtingen die daar uit voortvloeien.