Ingezonden persbericht


Hilversum, 10 september 2009

WEEK VAN HET ONDERWIJS OP NEDERLAND 2

In het kader van de 'Week van het Onderwijs' zendt Nederland 2 diverse programma's uit, waaronder diverse documentaires en een thema-avond over Onderwijs.

NCRV Dokument Pas op voor de leerplichtambtenaar!

Amsterdam- Slotervaart is een van de bekendste en beruchtste allochtone wijken van Nederland. Een buurt met een verontrustend hoog aantal jongeren dat voortijdig de school verlaat. Op maandag 5 oktober, op de Dag van de leraar, zendt NCRV Dokument Pas op voor de leerplichtambtenaar! uit. In deze documentaire volgt filmmaker René Roelofs een jaar lang de tumultueuze ontwikkelingen op de afdeling Leerplicht van dit Amsterdamse stadsdeel.

Uitzending: maandag 5 oktober om 22.50 uur

IKON Documentaire 'Hou me vast, laat me los'

Documentaire van Kim Longinotto over de Mulberry Bush School waar kinderen terecht komen die, meestal vanwege een traumatische gebeurtenis, niet meer te handhaven zijn in het gezin en op school. Op Mulberry krijgen de kinderen intensieve aandacht: iedere leerling wordt begeleid door twee volwassenen.

Bijzonder is ook dat de kinderen niet worden gestraft. Met eindeloos geduld blijven de volwassenen de dialoog met de leerlingen zoeken, ook als ze getrapt, bespuugd en geslagen worden. In uiterste gevallen worden de kinderen in een min of meer liefdevolle houdgreep genomen, waar ze pas uitkomen als ze weer normaal kunnen doen.

Uitzending: dinsdag 6 oktober om 23.20 uur

De Avond van het Onderwijs (TELEAC)

Bekendmaking Leraar van het Jaar 2009

Tijdens 'De Avond van het Onderwijs' wordt bekend gemaakt wie zich 'Leraar van het Jaar' mag noemen. De winnaars worden ambassadeurs van het onderwijs. De prijzen worden uitgereikt in aanwezigheid van minister Plasterk. Teleac is er ook bij, en registreert deze feestelijke bijeenkomst met Harm Edens als gastheer/presentator.

In de aanloop naar de verkiezing van de 'Leraar van het Jaar' zendt Teleac sinds donderdag 17 september een nieuwe serie 'Sterren voor de klas' uit op Nederland 2. Robert ten Brink, Do, Dennis van der Geest, Lucille Werner, Harm Edens en Loretta Schrijver staan voor het eerst van hun leven voor de klas. Hun prestaties zijn soms verrassend goed en een andere keer weer ontluisterend slecht. Alle bekende Nederlanders uit 'Sterren voor de klas' zijn aanwezig tijdens 'De Avond van het Onderwijs'.

Verkiezing Leraar van het Jaar

Ook dit jaar hebben leerlingen, ouders en collega's voor deze verkiezing - een initiatief van de Stichting Beroepskwaliteit Leraren (SBL) - in grote getale kanjers van leraren aangemeld. De verkiezing draagt bij aan het positieve imago en de ontwikkeling van kwaliteit in de beroepsgroep.

Uitzending: woensdag 7 oktober om 20.50 uur

Import: Être et Avoir (VPRO)

Franse bekroonde documentaire uit 2002 over één van de vele honderden dorps-schooltjes in Frankrijk, waar alle leerlingen in één klas passen.

In een plattelandsdorpje in de Auvergne geeft Georges Lopez in zijn eentje les aan een klasje met dertien kinderen van vier tot twaalf jaar. Geduldig en liefdevol onderwijst hij deze kinderen die verschillen in leeftijd, karakter en niveau. Van de strenge winter tot aan de zomervakantie volgen we hun leerproces, afgewisseld met lyrische beelden van het veranderende landschap in deze dunbevolkte streek. Ook zien we de kinderen thuis op de boerderij, als ze aan het werk zijn of op hun huiswerk zitten te zwoegen, al dan niet 'geholpen' door hun ouders. De film eindigt met de laatste schooldag, wat tevens het einde van de loopbaan van de onderwijzer is: hij gaat met vervroegd pensioen en neemt geëmotioneerd afscheid.

Uitzending: woensdag 7 oktober om ca. 23.45 uur

Holland Doc: De Nieuwe Elite (NPS)

De gymnasiumleerlingen van nu vormen de elite van straks. Hoewel de meeste Nederlandse gymnasia nog witte bastions zijn, heeft op het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam ruim twintig procent van de leerlingen een niet-westerse achtergrond. Daarmee is het Erasmiaans het zwartste gymnasium van Nederland. De documentaire 'De nieuwe elite' onderzoekt wat deze school uniek maakt aan de hand van een portret van zes bijzondere leerlingen. Eersteklasser Abderrahim uit Marokko worstelt met zijn taalachterstand, vierdeklasser Athena uit Afghanistan herkanst vrijwillig alle examentoetsen waar ze lager dan een acht voor haalt. Allemaal beseffen ze op hun manier dat ze nog een uitzondering vormen: "Ik moet wèl bewijzen dat wij allochtonen nog wel wat in huis hebben" (Sara).

Uitzending: donderdag 8 oktober om 22.50 uur

Holland Doc: Op weg naar school (IKON)

Originele titel: On the Way to School

Wie genoten heeft van de documentaire Être et avoir uit 2002, over een schooltje op het Franse platteland, zal dat zeker ook doen bij het zien van deze documentaire, die zich op het platteland van Turkije afspeelt. De jonge Turkse onderwijzer Emre krijgt een baan in een afgelegen Koerdisch dorpje 'in the middle of nowhere'. De overgang had niet groter kunnen zijn. Emre komt uit de stad, waar hij van stromend water en alle andere woongemakken was voorzien. Nu moet hij zich zien te redden in een eenvoudig huisje zonder enig comfort, in een gebied waar regelmatig dagenlang de stroom uitvalt. De nieuwe woonsituatie is nog tot daar aan toe, op het schooltje waar hij les gaat geven staan hem nog veel grotere uitdagingen te wachten...

Uitzending: donderdag 15 oktober om 22.50 uur

HOLLAND DOC 24

Holland Doc 24: De keuze van Minister Plasterk

Van maandag 5 t/m zondag 11 oktober

Over het onderwijs zijn de mooiste documentaires gemaakt, maar welke behoren tot de favorieten van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap? Tijdens de 'Nationale onderwijsweek' vertoont het digitale tv-kanaal Holland Doc 24 in de serie De keuze van de kenner zeven documentaires over het onderwijs, die door minister Plasterk zijn geselecteerd en van een toelichting voorzien. Van maandag 5 tot en met zondag 11 oktober is iedere avond om 21.00 uur een andere favoriet van minister Plasterk te zien op Holland Doc 24. Daarnaast worden alle documentaires dagelijks herhaald op wisselende tijdstippen.

Minister Plasterk koos onder meer voor Meester Ben (HUMAN). Deze veelgeprezen film van Vuk Janic over meester Ben, die al 28 jaar werkzaam is op basisschool 't Palet middenin de Haagse schilderswijk. Een bevlogen leraar die door het vuur gaat voor zijn leerlingen. De oude volkswijk is gedurende de jaren getransformeerd in een wijk waarin tal van verschillende etnische groeperingen wonen. Autochtone Nederlanders zijn er tegenwoordig een uitzondering. Volgens minister Plasterk geeft deze film goed de passie voor het onderwijsberoep en de problematiek van onderwijs in een achterstandswijk met diverse culturen weer.

De nieuwe elite (NPS) van Mirjam Bartelsman gaat over een gymnasium in Rotterdam waar veel 'allochtone' leerlingen zitten. In Rotterdam lijkt door een speciaal beleid wel te lukken wat in andere steden tot nu toe mislukt. In de documentaire staan een aantal leerlingen centraal maar ook de betrokken docenten krijgen een plek. Minister Plasterk koos voor de film, omdat deze toont hoe belangrijk de rol van docenten in het leven van leerlingen is.

In Vaarwel VMBO (NCRV) volgen Meral Uslu en Maria Mok de onorthodoxe leraar Rosier op de 'zwarte' VMBO-school De IJdoorn in Amsterdam-Noord. Zijn bijzondere manier van lesgeven, zijn ontwapenende persoonlijkheid en zijn Amsterdamse humor zijn onovertroffen. De IJdoorn is een school met 350 leerlingen; 98 procent is van allochtone afkomst. Veel kinderen komen de school binnen met leerachterstand. Met enthousiasme en inzet, én de hulp van jeugdzorg en justitie probeert de school de kinderen op school, en van de straat te houden. Volgens minister Plasterk schetsen de makers heel goed de sfeer en de problematiek op een VMBO in de Randstad.

4 HAVO, een klas apart (VPRO) is de met een Zilveren Nipkow Schijf bekroonde vierdelige serie van Maarten Schmidt en Thomas Doebele over een stel 4 HAVO leerlingen in het West-Friese Hoorn. Uit interviews met leerlingen, leraren, ouders en een mentor wordt een beeld geschetst van de gemiddelde leerling uit 4 Havo: deze is vooral lamlendig. De leerstof komt op de laatste plaats. Minister Plasterk vindt dit een goed voorbeeld van een school op het 'platteland', waarin het onderwijs vanuit diverse perspectieven wordt belicht.

In 2001 namen enkele witte ouders in Rotterdam het initiatief om van de zwarte school 'De Vierambacht' een gemengde school te maken. Ireen van Ditshuyzen ging kijken hoe deze actie heeft uitgepakt en maakte de documentaire Kleur in de klas (HUMAN). Kleur in de klas is een van de favorieten van minister Plasterk, omdat van Ditshuyzen laat zien hoe belangrijk een positieve invloed van ouders op het onderwijs is.

Ook Groep acht (VPRO) van Bregtje van der Haak gaat over een gemengde school. Zij maakte een observerende documentaire over groep acht van de openbare basisschool Oscar Carré in het Amsterdamse stadsdeel de Pijp. Kunst en cultuur worden ingezet als middel om de kinderen voor te bereiden op een toekomst als wereldburger: onderwijs met hoofd, hart en handen. Minister Plasterk noemt het een goed voorbeeld van een basisschool in de stad, waarbij op een onorthodoxe manier gewerkt wordt.

Lotsverbetering (VPRO) van Maarten Schmidt en Thomas Doebele is een driedelige serie over de leerlingen van het VMBO op het Montessori College Oost in Amsterdam. Een drieluik over een generatie allochtone jongeren die zich een weg zoekt in onze samenleving. Deze film laat volgens minister Plasterk zien dat een alternatieve manier van lesgeven op een VMBO van invloed is op allochtone jongeren die worstelen om hun leven goed vorm te geven.

Holland Doc is het documentaireplatform van de Publieke Omroep. Met elke donderdagavond rond de klok van elf een auteursdocumentaire op Nederland 2, elke zondagavond om 21.00 uur een radiodocumentaire op Radio 1 èn 24 uur per dag, 7 dagen per week via digitale televisie en internet alle ruimte voor recente en bijzondere oudere documentaires uit binnen- en buitenland.

De week De keuze van minister Plasterk op Holland Doc 24 maakt deel uit van de serie Keuze van de kenner. Voor deze serie kiezen vooraanstaande mensen uit een bepaald vakgebied een documentaire uit die Holland Doc 24 uitzendt. De 'kenner' geeft voor de camera een toelichting bij de film.

De keuze van minister Plasterk is een samenwerkingsproject van Teleac, NCRV en Holland Doc 24 en wordt uitgezonden in het kader van de 'Week van de leraar'.




Ingezonden persbericht