Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 17 september 2009

Museum verwelkomt theaterbezoekers

Veertig jaar Nederlands theater centraal in Theater na Tomaat in Amsterdams Historisch Museum

Theaterliefhebbers kunnen op vertoon van hun theaterkaartje vanaf 5 oktober voor half geld naar de tentoonstelling Theater na Tomaat. Veertig jaar theatervernieuwing in Nederland in het Amsterdams Historisch Museum (AHM). De tentoonstelling, een co-productie van het AHM en Theater Instituut Nederland, laat zien hoe uniek en divers het Nederlands theater zich na Aktie Tomaat de afgelopen decennia heeft ontwikkeld. Deze protestactie begon in oktober '69, dit jaar precies veertig jaar geleden, en vormde de aanzet tot ingrijpende veranderingen in het Nederlands theater.

Theater na Tomaat laat zien hoe eind jaren zestig de Nederlandse Comedie hét mikpunt van de Aktie Tomaat werd. De actievoerders protesteerden met het gooien van tomaten en het plaatsen rookbommen tegen het vastgeroeste toneelklimaat, het geijkte repertoire en het sterrentoneel. Aktie Tomaat was mede de aanzet voor ingrijpende veranderingen in het Nederlandse theater. Nieuwe theatermakers en initiatieven buiten de gevestigde orde om kregen meer kansen. Zij gingen op zoek naar nieuw publiek, collectieve werkvormen, maatschappelijke betrokkenheid en nieuwe locaties. Theater na Tomaat neemt de bezoekers mee langs de beeldpalende makers, groepen en producties uit de afgelopen veertig jaar en trekt de lijnen door naar hedendaagse vertegenwoordigers van de rijkdom en diversiteit van het Nederlands theater.

Meer theater voor je kaartje
Theaterliefhebbers in heel het land worden in samenwerking met de Nederlandse theaters en schouwburgen onder de slogan 'Meer theater voor je kaartje' geattendeerd op de mogelijkheid de Theater na Tomaat met korting te bezoeken.