Ingezonden persbericht


Derde debatavond over 'De toekomst van de landbouw en ons voedsel'

Aankondiging

Derde debatavond in de Rode Hoed op 5 oktober over 'De toekomst van de landbouw en ons voedsel'

De macht in de voedselketen. Wie trekken er aan de touwtjes?

Organisatie: Centrum voor Landbouw en Milieu en Biologica i.s.m. De Rode Hoed. Debatleiding: Felix Rottenberg
Aanvang: 20.00 uur in de Grote Zaal.

In theorie zijn boeren en consumenten de meest bepalende spelers voor wat er wordt verbouwd en gegeten. Maar in de praktijk hebben andere spelers meer invloed: de retailsector, de levensmiddelenindustrie, de zaad- en chemiebedrijven en de financiële sector. Wat zijn de gevolgen en risico's van deze ontwikkeling? Hebben overheden voldoende kennis en mogelijkheden om publieke belangen te waarborgen? Moeten we verder gaan op het pad van de vrije wereldmarkt? Wat zijn de gevolgen daarvan voor de inkomens van boeren en de kwaliteit van ons voedsel? Zijn er alternatieven voor boeren en tuinders om zonder voortdurende schaalvergroting economisch duurzaam te kunnen ondernemen?

Inleidingen door Jan Douwe van der Ploeg, hoogleraar rurale sociologie aan de Wageningen Universiteit en door Jan Willem Grievink, onderzoeker in de foodketen.

Noteer alvast: de volgende debatten in de reeks 'De toekomst van de landbouw en ons voedsel' zijn op 29 oktober, 10 november, 18 november en 1 december.

Deze debatreeks is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Mediapartners zijn De Volkskrant en Foodlog.nl. Op Foodlog.nl wordt telkens verslag gedaan en discussie gevoerd over het laatste debat.

Voor inhoudelijke informatie kunt u contact opnemen met Bert van Ruitenbeek b.van.ruitenbeek@hetnet.nl of 06-20731016. Voor perskaarten kunt u contact opnemen met Zhong he Lin (z.lin@rodehoed.nl)