Ingezonden persbericht


IT-beslissers: recessie in 2010 voorbij
Drie kwart van beslissers nog niet bezig met periode na de crisis; herstel IT-budgetten later dan verwacht

Utrecht, 5 oktober 2009 - Een ruime meerderheid van de IT-beslissers verwacht een snel einde van de crisis. De helft van de Nederlandse beslissers in de IT denkt dat de economie in 2010 weer aantrekt. 28 procent schat in dat dit zelfs vóór het einde van 2009 al gebeurt. In totaal denkt meer dan driekwart (78 procent) van de ondervraagden dat de recessie op haar eind loopt binnen drie maanden tot ruim een jaar. Dat blijkt uit onderzoek van Multiscope in opdracht van IT-dienstverlener Garansys, een initiatief van de Caesar Groep. Aan het onderzoek namen 506 IT-beslissers bij de overheid en in het bedrijfsleven deel. Het onderzoek vond plaats in juli en augustus 2009.

Het onderzoek wijst uit dat de meeste bedrijven op dit moment een defensieve koers volgen en zich vooral richten op continuïteit en kostenbesparingen (37 procent) en op klanttevredenheid en klantbehoud (32 procent). Slechts bij tien procent van de organisaties ligt de focus op innovatie en vernieuwing, en slechts acht procent richt zich op nieuwe markten en nieuwe doelgroepen.

Opvallend is dat bijna de helft van de bedrijven waarbij de respondenten werkzaam zijn (47 procent), nog steeds medewerkers zoeken. Een kleine meerderheid (53 procent) geeft verder aan dat de crisis niet van invloed is geweest op het IT-budget. Bij deze groep is het IT-budget gelijk gebleven. Bij 41 procent van de IT-managers daalde het budget echter en bij slechts vijf procent van de ondervraagden was er een stijging van het IT-budget.

Verder geeft 72 procent aan nog niet bezig te zijn met de periode ná de crisis. De algemene verwachting is dat de IT-budgetten parallel aan de opleving van de economie weer omhoog zullen gaan. Zestig procent van de IT-managers geeft aan dat dit vóór eind 2010 zal gaan gebeuren. Veertig procent van de beslissers is echter pessimistischer ten aanzien van de budgetten en denkt dat een stijging ervan nog zeker anderhalf jaar gaat duren. Dit is bijna het dubbele van het aantal respondenten dat denkt dat de economische crisis later dan 2010 weer op gang zal komen. Zodra het IT-budget weer toeneemt, verwachten de beslissers als eerste te investeren in hardware en software, en pas daarna in personeel.

"De opvallendste uitkomst van dit onderzoek is dat IT-beslissers optimistisch zijn over de economie, maar nauwelijks vooruitkijken en zich voorbereiden op herstel. Het is duidelijk dat bedrijven en organisaties die zich nu al voorbereiden op groei, daar op termijn ook het meeste van zullen profiteren", zegt Hans Nijholt, directeur van Garansys.

###

Over Garansys
Garansys staat voor 'afspraak is afspraak' in IT. Het bedrijf is opgericht in 2009 en is een initiatief van de Caesar Groep. Bij Garansys, gevestigd in Utrecht, werken ruim vijftig mensen. Alle diensten van Garansys worden geleverd met een deliverable en een garantie. Klanten bevinden zich zowel in de profit- als non-profit sector en zijn vooral ondernemende (IT-)managers. Garansys blinkt uit in het waarmaken van IT-afspraken die noodzakelijk zijn voor een organisatie om haar doelstellingen te kunnen realiseren. Hiervoor heeft zij een specifieke aanpak ontwikkeld op basis van de 'Theory of Constraints' van managementgoeroe Goldratt. Deze filosofie is vertaald naar IT: TOC-IT. Meer informatie is te vinden op www.garansys.nl.