Ingezonden persbericht


PERSBERICHT ZOOGDIERATLAS DRENTHE

Zeldzame albino muis gevonden in Drenthe

Bij Emmen is een albino Rosse Woelmuis gevonden. Dit is een zeer zeldzame vondst.

In het kader van de Zoogdieratlas.nl Drenthe is bij Emmen onderzoek gedaan naar het voorkomen van bepaalde muizensoorten. De onderzoekers waren blij verrast met de zeldzame vondst. Ger Snaak: "Een rosse woelmuis is geen zeldzame muizensoort, maar een albino heb ik in al die jaren dat ik bezig ben met muizenonderzoek nog nooit gezien". Rosse woelmuizen worden bijna in heel Nederland aangetroffen, maar vooral in parklandschappen, dus gebieden met struiken, bosjes en houtwallen en dus ook in tuinen.

Albino rosse woelmuis op de hand van een van de onderzoekers Dirk Marissen (foto: Daan Rijkers). Foto is in hogere resolutie op te vragen bij de Zoogdiervereniging.

Inloopvallen
Met inloopvallen worden muizen levend gevangen. De vallen worden gevuld met hooi om het dier 's nachts warm te houden en voedsel dient als lokmiddel en om de tijd goed door te komen. Als het diertje over een draadje loopt valt een klepje achter hem dicht en zit de muis gevangen. De vallen zijn zo groot dat er voldoende bewegingsruimte is. Om de paar uren worden de vallen gecontroleerd om te zien of er een muis gevangen. Bij deze controles wordt een gevangen muis op soortnaam gebracht en weer vrijgelaten. Deze waarnemingen dragen bij aan een beter beeld van de verspreiding van muizen.

Muizenonderzoek
Naast onderzoek met inloopvallen zijn braakballen van kerkuilen ook een goed middel om meer te weten te komen over het voorkomen van muizen. Daarnaast is de huiskat een goede hulp. Afgelopen zomer werden kattenbezitters opgeroepen om, de door hun kat thuisgebrachte, muizen te fotograferen en op te sturen naar mensen van Zoogdieratlas Drenthe. Inmiddels zijn er al meer dan honderd verschillende opnamen van muizen binnengekomen. Mensen kunnen nog steeds foto's sturen naar s.vos@lbdrenthe.nl.

Zoogdieratlas.nl/Drenthe
De Zoogdieratlas van Drenthe is een samenwerkingsproject van Provincie Drenthe, Het Drentse landschap, Landschapsbeheer Drenthe, Vleermuiswerkgroep, Waterschap Hunze en Aa's en initiatiefnemer de Zoogdiervereniging. Dit is onderdeel van een landelijk project Zoogdieratlas.nl van de Zoogdiervereniging. Meer over de Zoogdieratlas Drenthe is te vinden op www.zoogdieratlas.nl.


---

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht