Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 5 oktober 2009

Chemie en Metaal in Nederland als enige vóór 2010 uit het dal

ABN AMRO presenteert nieuwe kwartaalpublicatie 'ABN AMRO SectorScope'

Hoewel regelmatig positieve signalen over het verloop van de crisis te horen zijn, komt uit de SectorScope van ABN AMRO naar voren dat het dal nog niet achter ons ligt. Voor het vierde kwartaal van 2009 voorspelt de bank dat alleen de sector Intermediaire Goederen (chemie, metaal) in ons land herstel zal vertonen. De ABN AMRO SectorScope - die vandaag voor het eerst verschijnt - schetst per kwartaal een beeld van de cycli waarin tien sectoren zich bevinden en welke kant ze zich op bewegen.

Het dal is in zicht
Jacques van de Wal, Hoofd Sector Research ABN AMRO: "De berichtgeving over de crisis heeft de laatste tijd vaak een positieve toon. Er zijn ook positieve ontwikkelingen, maar rond de mate en duurzaamheid van herstel bestaat nog veel onzekerheid. Vooral het moment van omslagpunt, van 'contractie' naar 'herstel', houdt iedereen bezig. Oftewel, de vraag: waar bevindt zich het dal? Dit voorspellen is extra lastig omdat er grote verschillen bestaan. Niet alleen tussen landen, maar ook binnen ons eigen land zijn de effecten van de crisis op de diverse sectoren niet bepaald gelijk verdeeld. De SectorScope kan in deze fase inzicht geven in de verwachting wanneer in welke sector het dal wordt bereikt. Want een ding is zeker, het dieptepunt is in zicht!"

Overzicht sectoren
Alle onderzochte sectoren in Nederland bevinden zich op dit moment nog in de Contractiefase. De verwachting is dat Intermediaire Goederen als enige sector voor het einde van dit jaar in de herstelfase zal belanden. Deze sector en Investeringsgoederen werden ongekend hard geraakt door de crisis, maar zullen als eerste herstellen. De eveneens zwaar getroffen sectoren Autohandel en Transport & Logistiek (die een uiterst forse sprong zal laten zien) zullen de herstelfase niet bereiken in Q4.

Hoewel de verschillen tussen de individuele branches in de sectoren Zakelijke Dienstverlening, Detailhandel, Horeca en de Voedings- en Genotmiddelenindustrie groot zijn, maken de sectoren in het algemeen een goede stap richting herstel. De laatcyclische Bouw is de sector die het laatst in het kwadrant contractie terecht is gekomen. Helaas betekent dit ook de verwachting voor de positie van de Bouw - net als van toeleverancier Hout- en bouwmaterialen - de rest van het jaar zal verslechteren.

Over de ABN AMRO SectorScope
ABN AMRO is een belangrijke speler in de zakelijke dienstverlening. De bank wil het haar klanten mogelijk maken om beter te ondernemen. De SectorScope bepaald voor tien sectoren per kwartaal de positie in hun eigen cyclus. Ook wordt aangegeven hoe de sectoren ten opzichte van elkaar zijn gepositioneerd en geeft het een voorspelling waar sectoren zich over drie tot zes maanden in hun cyclus zullen bevinden. De analyseresultaten worden gratis ter beschikking gesteld.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht