Ingezonden persbericht


INHOUD OKTOBERNUMMER: THEMA TAALBELEID

Taalcoaches
Hoe krijg je het Nederlands op de agenda van opleidingsteams en tussen de oren van vakdocenten? Sinds enkele jaren worden speciaal opgeleide taalcoaches hiervoor ingezet. Hoe gaan zij te werk en wat komen ze daarbij tegen? Marjan Brave: "Ik begin met de collega's die het belang van taal wél inzien."

Taalachterstand aanpakken
Als we de krantenkoppen van de laatste tijd mogen geloven is het bar slecht gesteld met de taalvaardigheid van de huidige generatie leerlingen in vo en mbo. Politici roepen dat zo niet langer kan en dat er nodig wat moet gebeuren. Wat is belangrijk om de ontwikkelingen van nu niet om zeep te helpen?

Trots op je school
Tijdens de 6-Daagse Beroepsonderwijs van 9 tot en met 15 oktober zal het mbo in de schijnwerpers staan om het beroepsonderwijs onder de aandacht te brengen van het Nederlandse volk. Trots zijn op het mbo begint bij trots zijn op je eigen roc, aoc of vakschool.

Taal in vmbo

Het Maris College in Den Haag is begonnen met ambitieus nieuw beleid voor taalontwikkeling op de vmbo-afdelingen. Doel is de overstap van vmbo naar mbo te versoepelen. Het vmbo onderkent het probleem en wil er wat aan doen.

En verder:

* Inburgeren in geïntegreerde trajecten

* Continu aandacht voor laaggeletterdheid nodig
* Groot dictee der NT2

* Inzet ambassadeurs uiterst succesvol

* Open podium: Leesniveau gaat op mbo achteruit

Profiel vakblad Pro-meeting: Taalbeleid

Op dinsdag 8 december vindt de achtste Profiel vakblad Pro-meeting plaats. Op deze dag gaan we dieper in op de onderwerpen die in dit nummer van Profiel vakblad ter sprake komen.

Dit nummer van Profiel verschijnt op donderdag 8 oktober