Ingezonden persbericht


AANVULLENDE REACTIES VAN THUISZORG EN POLITIEK OP EERDER BERICHT VAN AVRO DE PRAKTIJK.

WERKNEMERS THUISZORG VOELEN ZICH BEDREIGD EN GEÏNTIMIDEERD

----------
()

PERSBERICHT

Hilversum, 05-10-2009

AVRO DE PRAKTIJK: WERKNEMERS THUISZORG VOELEN ZICH BEDREIGD EN GEÏNTIMIDEERD

PvdA en VVD willen opheldering van staatssecretaris Bussemaker

Medewerkers van thuiszorgorganisatie Buurtzorg Nederland worden bedreigd en geïntimideerd door hun oude werkgevers, de grotere thuiszorginstellingen. Dat zegt Jos de Blok, directeur van Buurtzorg Nederland, in het AVRO Radio 1 programma De Praktijk. ,,Het meest zorgelijke is dat de ernst en de toon steeds dreigender worden."

Diverse medewerkers die naar Buurtzorg Nederland overstappen, hebben een aangetekende brief gekregen. Daarin worden ze aansprakelijk gesteld voor het eventueel meenemen van cliënten. Er staat ook in dat ze claims kunnen verwachten voor de daardoor geleden schade.

Overgestapte medewerkers ontvingen niet alleen brieven. Sommigen werden per direct op non-actief gesteld, mochten geen contact meer hebben met hun cliënten, en oud-collega's werd verboden nog contact met hen te hebben.

Wat directeur De Blok extra zorgen baart, is dat de intimidaties zich niet beperken tot de medewerkers; ook cliënten worden via telefoontjes aangesproken op hun overstap naar een andere instelling. ,,Ook op dit moment merken we dat cliënten benaderd worden. Ik wil voorkomen dat cliënten last hebben van dingen die zich tussen organisaties afspelen.''

Volgens directeur Jos de Blok trekken zijn werknemers zich de dreigementen enorm aan: ,,de brieven hakken er behoorlijk in en mijn werknemers zitten er veelal verslagen bij. Als je ergens 22 jaar hebt gewerkt, is zo'n brief wel een enorme domper''.

Klaas Kuilman, directeur van de thuiszorgorganisatie Het Friese Land, zegt zich niet aangesproken te voelen door de beschuldigingen. ,,In de brieven willen we de ex-medewerkers erop wijzen dat het niet juist is om gericht cliënten te benaderen. We zien het als een voorlichtende brief en zeker geen intimiderende.''

Agnes Wolbert, Tweede Kamerlid van de PvdA, is verbaasd over de grimmige houding van de thuiszorginstellingen naar hun eigen personeel. ,,Het dreigen met juridische stappen en boetes gaat veel te ver.'' Zij stelt Kamervragen aan staatssecretaris Jet Bussemaker en benadrukt dat medewerkers en cliënten niet de dupe mogen worden van onderling gedoe tussen zorgaanbieders.

Tweede Kamerlid Anouschka van Miltenburg (VVD) gaat nog een stap verder. ,,Als klanten worden bedreigd en tegengewerkt dan moet er naar de contract- en tariefafspraken met de betreffende organisaties worden gekeken. Dan moeten ze het maar in de beurs gaan voelen" Volgens het Kamerlid is het aan de staatssecretaris om deze financiële druk via de zorgkantoren op te voeren.

AVRO De Praktijk, elke dag van 14.00 tot 15.00 uur op Radio 1. Bovenstaand item is terug te beluisteren via www.depraktijk.avro.nl

---



Ingezonden persbericht